Művészek festik ki a Nyugati téri felüljáró lábait

Megszépítik a budapesti, Nyugati téri felüljáró lábait. Az 1000% alkotócsoport pályafutásának legnagyobb falfestményét készíti el a napokban a forgalmas felüljáró hídpilléreire, szeptember 28-a után pedig már az arra járók is láthatják a munkát. Az Iparművészeti Egyetem egykori diákjai a vizuális élménnyel a nagyvárosi elidegenedés jelenségére hívják fel a figyelmet a negyedik PLACCC Fesztiválon.

Az 1000% legújabb köztéri képzőművészeti alkotása az ÉN / TE / Ő címet kapta. Az alkotók az emberek közötti közömbösségre, figyelmetlenségre akarnak reflektálni munkájukkal. A Nyugati téri felüljáró hídlábaira festik az én, te, ő, mi, ti, ők személyes névmásokat. Abban bíznak, hogy az autósoknak és a gyalogosoknak is elgondolkodtató vizuális élményt tudnak nyújtani a nagyvárosi forgatagban.

A Nyugati téri felüljáró hídpilléreinek megfestése jelentős állomás az 1000% munkásságában, hiszen ez lesz az eddigi legnagyobb köztéri alkotásuk. Az Iparművészeti Egyetem egykori diákjai, Füredi Tamás, Orosz Richárd, Stark Attila, Szabó Ba­lázs és Vörös Krisztián az elmúlt tíz évben többször készítettek ehhez hasonló muráliákat. A fiatalok nemcsak Magyarországon, de Finnországban, Ausztriában, Olaszországban, Szlovákiában és Spanyolországban is bemutatták már rendhagyó munkáikat. A csoport eddigi legnagyobb köztéri alkotása a Nyugati téri felüljáró hídpillérein valósul meg.

A PLACCC Fesztiválon immár harmadik alkalommal vesz részt az 1000%. A rendezvényre készülő munkáik alapgondolata minden esetben az “önkéntes felújítás”, amely során az elhanyagolt városi felületek a kortárs képzőművészet kommunikációs felületeivé válnak. Idén tavasszal Pécsett, az uránvárosi lakótelepen utcai beton térelemeket, 2009 őszén pedig a budapesti PLACCC-on régi pinceajtókat szépítettek meg a VIII. kerületben.

Bővebb információ a www.placcc.hu internetes oldalon található.