Műtrágyával csaltak áfát Borsodban

Illusztráció
Illusztráció
Miskolc – Mintegy nyolcszázmillió forint kárt okozott a költségvetésnek az a műtrágyával kereskedő, áfacsaló bűnszervezet.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozói Borsod-Abaúj-Zemplén megyében számolta fel a bűnszervezetet. Az elkövetők budapesti és Pest megyei székhelyű cégeik felhasználásával 2015 és 2017 között rendszeresen tettek szert milliós nagyságrendű, jogtalan haszonra.

Láncolat nélkül

A Romániából és Lengyelországból behozott műtrágyát áfabevallásaikban belföldi beszerzésként tüntették fel, és az áfát visszaigényelték utána. Néhány cég esetében bevallották ugyan a külföldi beszerzést, de az áfát ezekben az esetekben sem fizették meg. A nyomozás során bebizonyosodott, hogy az áru ténylegesen nem járt a láncolatban felhasznált cégeknél, azt a külföldi felrakodási helyről közvetlenül a végső vevőknek szállították.

Lefoglalások

Az akcióban a NAV pénzügyi nyomozói és revizorai összesen huszonhat helyszínen tartottak házkutatást és gyűjtöttek bizonyítékokat, az elkövetők által okozott kár biztosítására három ingatlan, valamint kilenc teherautó került zár alá, több mint kétszázmillió forint értékben.

A NAV észak-magyarországi nyomozói öt férfit és egy nőt gyanúsítottként hallgattak ki bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt. A cégláncolatban szereplő további személyek felelősségre vonására a nyomozás későbbi szakaszában kerül sor. A gyanúsítottak tettükért húsz évig terjedő szabadságvesztést kaphatnak.

ÉM-SZB