Műtét közben letört

Műtéti szövődménynek, illetve a műtéti kockázatba tartozónak eseménynek nevezte a professzor a Nőgyógyászati Klinikán szerdán történt esetet.

Úgynevezett laparoszkópos műtétet hajtottak végre a kollégáim – kezdte a tények ismertetését Tóth Zoltán professzor, a klinika igazgatója – melynek során a köldökön, illetve két, egy centiméteres átmérőjű segédcsatornán át kamerával áttekintik a kismedencét, s elvégzik a szükséges beavatkozást. A manipuláció vége felé tartva látták, hogy az egyik eszköz végéről lepattant egy darab. Mivel nem találták a műtéti környezetben, s a hasüreg áttekintése sem vezetett eredményre, röntgenfelvételt készítettek. Ezzel láthatóvá vált, hol helyezkedik el az eszközdarab. A biztonságos eltávolítás érdekében megnyitották a hasüreget és kivették a műszer lepattant részét. A beteghez érkező hozzátartozókat később minen részletről pontosan tájékoztatták, s megmutatták a röntgenfelvételt is – folytatta a professzor, hozzátéve, hogy a 25 év körüli hölgy jól van, hénány nap mulva elhagyja a klinikát.

Kérdésünkre, hogy milyen további intézkedésre van szükség, illetve, hogy milyen tanulságot kel levonniuk a történtekből, Tóth Zoltán így válaszolt:

Le kell szögezni, hogy részünkről orvosi mulasztás nem történt. A műtétet végzők a történteket észlelték, s a legjobb megoldást választva tették a dolgukat. Ezt állapítottuk meg, amikor lépésről lépésre megtárgyaltuk az eseményeket. Az már a gyártó feladata lesz, hogy ellenőrizze az eszközt, megállapítsa az okot, s vonja le a következtetéseket – nyiltkozta Tóth Zoltán professzor.

Sz. K.