Friss hírek

2011.05.11. 13:18

Kevesebb a gyerek - iskolát vagy iskolákat zárhatnak be Nyíregyházán

<p>Százzal kevesebb elsőst írattak be idén a nyíregyházi önkormányzat 14 általános iskolájába, mint tavaly - közölte szerdán Halkóné Rudolf Éva, alpolgármester, aki hozzátette: közben folyik az oktatási intézmény-hálózat teljes körű átvilágítása a költségmegtakarítás érdekében. Péntekre az is kiderül: a folyamatosan csökkenő gyermeklétszám miatt szükség van-e, és hány iskola bezárására.</p>

Az alpolgármester cáfolta a helyi MSZP állítását, miszerint "a jelenlegi városvezetés koncepciótlan intézkedéseket tesz". Elmondta: az új önkormányzat megalakulása után a hivatal átvilágításával megbízott cég már tavaly megállapította, hogy szükség van az intézményrendszer átvilágítására, melyben rendkívül nagy tartalékok vannak. Az átvilágítás eddigi adatai szerint több olyan általános iskola működik 40-48 százalékos kihasználtsággal Nyíregyházán. A szülők szívesebben járatják gyermekeiket belvárosi iskolákba, mint peremkerületibe. A Nyíregyházához tartozó - korábban önálló - Orosról például az általános iskolások fele belvárosi iskolába jár. Hasonló a helyzet egy másik városrészben, Sóstó-Sóstóhegyen is, ahonnan a gyerekek 40 százalékát hordják a városba, miközben iskola működik a területen.
Mint kiderült: az intézményhálózat működtetése rendkívül nagy terhet ró az önkormányzatra, a normatív támogatás a működés 43-47 százalékát fedezi, a többit a városi büdzséből teszik hozzá. Halkóné Rudolf Éva bírálta a korábbi városvezetést "elodázott intézkedések sora" miatt.

A Független Hírügynökség kérdésére: tervez-e iskolabezárást az új városvezetés Halkóné Rudolf Éva úgy reagált: "igen, iskolabezárás is benne van a modellezésben". Hogy ez várhatóan hány intézményt érint, azt még nem tudta megmondani, pénteken délutánra fog kiderülni. Hozzátette: mindenképpen meg kell valósítani az egységes feladat-finanszírozást, illetve szükséges a gazdasági egységek átszervezése. Nyíregyházán egyébként jelenleg 6804 általános iskolás van. A 14 önkormányzati iskola mellett öt egyházi, egy alapítványi iskola működik, továbbá a főiskola két gyakorlója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!