Műtárgyakat követelnek vissza Magyarországtól szlovák nacionalista kereszténydemokraták

Több mint ötszáz műtárgy visszaszolgáltatását követeli a magyar államtól a legkisebb szlovák ellenzéki párt nemzeti szárnyához tartozó néhány politikus. A Kereszténydemokrata Mozgalom képviselői ezt azon a szerdai pozsonyi sajtóértekezletükön jelentették be, amelyen a szlovák-magyar viszonyról mondtak véleményt.

František Mikloško ((frantyisek miklosko) parlamenti képviselő úgy véli, Pozsonynak olyan, a mai Szlovákia területéhez kötődő műtárgyakat kellene visszakapnia, amelyeket az 1867 és 1945 közti időszakban vittek a mai Magyarország területére. Vladimír Palko ((vlagyimír palko) volt belügyminiszter, parlamenti képviselő szerint Budapestet erre az első és a második világháborút lezáró nemzetközi békeszerződések kötelezik. Ha Budapest ilyen gesztust gyakorolna, segítene enyhíteni a két nemzet közti feszültségeket.

Palko szerint az is elképzelhető, hogy Magyarország a dél-szlovákiai magyarlakta területek 1938-as visszacsatolásáért, Szlovákia pedig a szlovákiai magyarokat 1945-1948 közt jogaiktól megfosztó Beneš-dekrétumokért kérjen bocsánatot.
A műtárgyak “visszaszolgáltatásának” ötlete régebbi keletű, az 1989-es rendszerváltás óta a keményebb nemzeti vonalat követő szlovákiai politikai és értelmiségi körök többször felvetették már.

A kezdeményező kereszténydemokrata politikusok a párton belül ahhoz a szárnyhoz tartoznak, amely szembehelyezkedik a nemzetiségi ügyekben türelmesebbnek tartott jelenlegi vezetéssel. Korábban azt is kijelentették, hogy a magyarellenességéről ismert Ján Slota ((ján szlota)) Szlovák Nemzeti Pártjától is szeretnének szavazókat elcsábítani.