Helyi közélet

2015.01.04. 20:45

Télen is van gomba Borsodnádasdon

Borsodnádasd - Jól hasznosítják a légópincét, ám a feldolgozás területén is szeretnének előrelépni.

Borsodnádasd - Jól hasznosítják a légópincét, ám a feldolgozás területén is szeretnének előrelépni.

A régi lemezgyárnak köszönthetően Borsodnádasdon kiterjedt légópince hálózat található, amelynek egy része önkormányzati tulajdonban van. Az egyikben néhány éven keresztül borozó működött, ám most már a helyi gombatermesztés fő helyszínének számít. A meglévő infrastruktúra mellett erre a közmunkaprogram is lehetőséget adott.

- A szakmai segítséget a Kerecsendi Gombafeldolgozó Üzemtől kapjuk, és az alapanyagot is tőlük vásároljuk - árulta el Kormos Krisztián, Borsodnádasd polgármestere. - A termelés folyik nálunk, abszolút jó körülmények között. A páratartalmat, a hőmérsékletet, a friss levegő betáplálást folyamatosan ellenőrizzük, így valóban értékteremtő munkát végeznek az emberek ezen a helyszínen.

A megtermelt csiperkével először a helyi keresletet kívánták kielégíteni a nádasdiak, de most már a környező települések is érdeklődnek a gomba iránt. Nyáron valamivel kisebb volt az igény, hiszen ekkor a környező erdőkbe is sokan jártak, télen viszont egészen más a helyzet.

Túl a tanuláson

- Minden új dolognak van egy tanulási időszaka - tette hozzá Szucsányi Pál, termelési irányító. - A pincében dolgozó asszonyok korábban nem csináltak ilyet, ám mostanra már elsajátították a gombatermesztés folyamatát. A gondos, napi szintű ápolás mellett 20-22 napot kell várnunk, mire termőre fordul a csiperke. A tavalyi évben majd 300 kilót értékesítettünk, de bízunk benne, hogy a téli hónapok még sikeresebbek lesznek. A lakosság igénye ugyanis egyre nagyobb, pláne olyankor, amikor a természetben nem található gomba.

Kormos Krisztián megjegyezte: nagy vágyuk, hogy a csiperke után a vargánya (tinóra) gomba intenzív termesztését is megvalósítsák Borsodnádasdon. A polgármester szerint ez egy összetett és nehéz munka, de az elkövetkezendő években ezt lesz idejük előkészíteni és megvalósítani. Addig azonban a feldolgozás területén is szeretnének előrelépni a településen, hiszen ezen a téren még akadnak hiányosságok.

ÉM-ME

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában