Helyi közélet

2015.10.13. 18:22

Szuperszámítógép, szuper esélyekkel Miskolcon

Miskolc - A „Szuperszámítástechnika (HPC) a felsőoktatásban” című projekten belül az NIIF Intézet szuperszámítógépet telepített a Miskolci Egyetemre.

Miskolc - A „Szuperszámítástechnika (HPC) a felsőoktatásban” című projekten belül az NIIF Intézet szuperszámítógépet telepített a Miskolci Egyetemre.Az ünnepélyes átadásra a Regionális Informatikai Akadémiai Konferencia (REGINA) kísérő eseményeként került sor kedden a lillafüredi Palota Szállóban.

Az egyetemen, de nemcsak nekik

A Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet- az NIIF- és a miskolci Szinva Net Kft. voltak a keddi esemény és a szerdán is tartó konferencia házigazdái. A megnyitón először Dr. Köpeczi-Bócz Tamás államtitkár/ Emberi Erőforrások Minisztériuma/mondta el, hogy Debrecen, Szeged és Pécs után Miskolcra került a negyedik szuperszámítógép, s ez a fejlesztési lánc 3,2 milliárd forint támogatással valósult meg. Azt várják a miskolci géptől, hogy még jobban támogassa az egyetem kutatási és fejlesztési munkáját, még inkább kinyitva a lehetőségeket az ipar felé is. Ez egyben kihívás is, hiszen a Miskolci Egyetemnek be kell bizonyítania, hogy hatékonyan használja a sok száz milliós eszközt. Természetesen a szupergép a régióé is, abban az értelemben, hogy a teljes tudományos és ipari kutatás fejlesztés szolgálatába állítható - s ez a közeljövő egyik feladata, ennek megszervezése, és bevezetése.

A világ legjobbjai között

Prof. Dr. Torma András az ME rektora hangsúlyozta, hogy a szuperszámítógép - amely hálózatban is képes működni a többi szupergéppel - sikeresebbé kell, hogy tegye az Egyetemet. Erre minden esély meg is van, hiszen pont innen, ebből az intézményből került ki az a szuperszámítógép programozó csapat, amelyik egyetlen európaiként jutott ki a sanghjai világversenyre. Dr. Deák Csaba az ME kancellárja részletesen is szólt arról, hogy a világ legjobb 16 csapata közé jutottak be a miskolciak, akiket most már az egyetem számítóközpontban életre keltett Silicon Graphics szupergép segít. Ez lehetővé teszi, hogy az egyetem jobban bekapcsolódjon a nemzetközi kutatási vérkeringésbe, elsősorban műszaki területen, de nincs kizárva más sem: az első külső érdeklődő pont egy közgazdasági /banki/ elemzési munkát szeretne elvégeztetni.

Dr. Stefán Péter a NIIF igazgatóhelyettese egy kis műszaki ismeretterjesztést tartott, elmondva hogy a miskolci gép különlegesnek számít a többi szupergép között is. Hatalmas adatmennyiséget képes befogadni, és utána ezt az adatmennyiséget a hálózatba kapcsolt szupergépek egyszerre tudják használni.

Miskolcnak esélyt jelent

Bánszki Attila, a miskolci Szinva Net vezérigazgatója arról szólt, hogy Miskolcnak esélye van arra, hogy az informatikai fellegvára lehessen: itt működik az Észak-Magyarországi Informatikai klaszter, komoly tagvállalati erővel, és erős az informatikai oktatás is az egyetemen. Ebben a alapítottak számos jó hírű informatikai céget. Most a szuperszámítógép egy újabb lépés az áhított cél felé. A konferenciát is azért indítványozták, és szervezték, az NIIF-el mert úgy vélik hogy olyan szellemi és gyakorlati bázisra épülhet Miskolcon minden informatikai kezdeményezés, amely gyorsan tetten érhető eredményekben mutatkozhat meg.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában