Murvára magyar

By Marosréti Ervin
Spitzmülleréknek motorerőben kell javulniuk
Spitzmülleréknek motorerőben kell javulniuk - © Fotó: Duen
Két ezüstérem után előrelépne a dobogón a román ralibajnokságban Spitzmüller Csaba és Szőke Tamás.

Az előttünk álló hétvégén a harmadik futammal folytatódik az idei román ralibajnokság. Spitzmüller Csaba és Szőke Tamás eddig két ezüstérmet zsebelt be, a szezonnyitó Brassó Ralin, majd utána Temesváron is a dobogó második fokára állhattak föl. A páros most az első murvás megmérettetésre készül, hiszen az eddigi futamokat aszfalt gyorsaságikon rendezték meg. Az egyik legtávolabbi helyszínre utazik a mezőny, a magyar fővárostól 900 kilométerre tartják meg Bákó Ralit, ami sok nyitott kérdésre választ adhat Spiciékkel kapcsolatban is.

Fekszik nekik

– Imádom a murvát, ezért nagy várakozással tekintek a hétvégi verseny elé – fogalmazott az elindulás előtt Spitzmüller Csaba. – Az első két futam tapasztalatait felhasználva igyekszünk fejlődni és előrelépni. A két ezüstérem abszolút jónak mondható, de szeretnénk végre futamot nyerni a román bajnokságban. Sajnos eddig erre nem volt esélyünk, mert a legnagyobb riválisunk motorereje felülmúlta a miénket. Valentin Porcisteanu autója pokolian gyors volt eddig. Természetesen az a dolgunk, hogy a bákói rajtra megtaláljuk a problémát, és a technika szempontjából felzárkózzunk hozzájuk. Ha sikerül, akkor lehet esélyünk a győzelemre. Szerencsére eddig az autó abszolút megbízható volt, de úgy érzem, hogy van még benne potenciál. Ezt kell kiaknáznunk, és akkor csökkenthetjük a hátrányunkat a bajnoki összetett szempontjából. Szombaton ismét lesz egy kimondottan hosszú gyorsasági. 26.5 kilométeres pályán fogunk versenyezni, ami komoly erőpróbát jelent mindenki számára.

Időjárás, motorerő

Szőke Tamás is úgy véli, hogy Bákóban fordulhat a kocka. A két EVO X-es közötti motorerő a murván eltűnhet, Spici tapasztalatával pedig akár le is győzhetik a bajnoki címvédőt. Persze technikai sportról lévén szó, előre semmit nem lehet kijelenteni.
– Megint érdekes lehet az időjárással folytatott külön harc – tette hozzá a navigátor. – Brassóban a szakadó hóeséssel kellett megküzdenünk, szűk egy hónappal ezelőtt Temesváron pedig hatalmas hőségben autóztunk. Az előrejelzések most teljesen változó képet mutatnak. Szakadó esőre, de száraz hétvégére is számítani kell. Két futam alapján valamelyest tisztázódtak az erőviszonyok, de még mindig nehéz a párosokat elhelyezni az élmezőnyben. Porcsi és mi is hoztuk a tőlünk elvárhatót, mögöttünk azonban elkezdődött a körbeverés. Ezt most egy jó bákói szerepeléssel kihasználhatjuk. Megszilárdíthatjuk a második helyünket, szerencsés helyzetben pedig csökkenthetjük is az élen állóval szembeni lemaradásunkat. Nagyon bízom benne, hogy az autót sikerül kellőképpen ráhangolni a murvapályára és javítani valamelyest a motor erején. Ha minden rendben lesz, akkor tényleg csak rajtunk múlik, hogy előre tudunk-e lépni a brassói és a temesvári ezüsthöz képest.  

A Raliul Moldovei programja
Május 25. (péntek):
Rajt, Bacau  15:31 (az első autó startja)
GY1 – Hemeius/1 16:17
GY2 – Trebes/1                             16:33
GY3 – Centrul de Afaceri Bacau 17.08
Május 26. (szombat):
GY4 – Hemeius/2                          9:47
GY5 – Trebes/2                             10:03
GY6 – Nevila – Moinesti/1          11:59
GY7 – Hemeius/3                          15:15
GY8 – Trebes/3                             15:31
GY9 – Nevila – Moinesti/2          17:27
Cél, Bacau                                      19:52
 
A bajnokság állása két futam után:
1. Valantin Porcisteanu, Dan Dobre (Mitsubishi Lancer EVO X. R4) 50 pont
2. Spitzmüller Csaba, Szőke Tamás (Mitsubishi Lancer EVO X. R4) 36 pont
3. Dan Girtofan, Eugen Rotaru (Skoda Fabia S2000) 27 pont
4. Marco Tempestini, Dorin Pulpea (Subaru R4) 23 pont
5. Szabó Gergő, Borbély Károly (Mitsubishi Lancer EVO X. R4) 12 pont

– ME –