Munkavállalói jogot oktat diákoknak a Munkástanácsok Országos Szövetsége

A pályakezdő szakmunkások munkavállalói jogainak oktatásába kezdett a Munkástanácsok Országos Szövetsége, mert szerintük a fiatalok nem ismerik az őket megillető jogokat, s főleg akkor kiszolgáltatottak, ha külföldön vállalnak munkát közvetítők révén – jelentette be csütörtökön Salgótarjánban a szakszervezet alelnöke, Nagy Imre.

Plantek Lászlóné, a Munkástanácsok nógrádi elnöke, a program ötletgazdája a Független Hírügynökségnek elmondta: tíz témakör köré csoportosítják az általuk nélkülözhetetlennek tartott információkat: ezek közt a szakszervezeti múlt megismerésétől a sikeres önéletrajz megírásán át a kollektív szerződésig számos dolog szerepel.

A Munkástanácsok tervei szerint az ország összes szakképző iskolájába eljutnak, az oktatást havi egy-egy alkalommal, társadalomismeret, illetve osztályfőnöki órák keretében tartják. A végzős diákok az előadások tartalmát jegyzetként megkapják, a felkészítést vetélkedő zárja, ahol a győztesek egyhetes balatoni nyaralást nyerhetnek.

A Munkástanácsok a három tanintézetben összesen 1600, zömmel szakmunkásképzős diákot oktató salgótarjáni Borbély Lajos Szakközépiskola és Szakmunkásképző Intézetben kezdte a munkavállalói képzést. A tanintézet igazgatója, Csank Csaba szerint érdemes lenne diákszakszervezeteket is alakítani, annak révén ugyanis a leendő szakmunkások a gyakorlati képző helyeken is képviselni tudnák az érdekeiket. Húsz évvel ezelőtt Nógrádban még léteztek ilyen diákszakszervezetek – tette hozzá az iskolaigazgató.