Munkavállalás Europass-szal

Az Európai Unió tagállamainak az oktatási rendszerei számos szempontból különböznek egymástól: a végzettségek, a szakmai és a hozzájuk kapcsolódó gyakorlati tudás sok esetben mást és mást takar.

Az Európai Bizottság – annak érdekében, hogy elősegítse képesítési rendszerek, bizonyítványok és kompetenciák átláthatóságát, a tagállamok közötti munkavállalási és tanulmányi célú mobilitást – 2003 decemberében kidolgozta az Europass keretrendszert, amely 2005. január 1-jén lépett hatályba.

Az Europass portfolió egy személyi dokumentumcsomag, amelyet az állampolgárok önkéntes alapon használhatnak végzettségeik, oktatásban és képzésben szerzett kompetenciáik elismertetésére, munkavállalás esetén a munkaadók tájékoztatására Európában.

Öt dokumentum

Az öt dokumentumból álló dokumentumcsalád (Europass önéletrajz, nyelvi útlevél, mobilitási igazolvány, bizonyítvány-kiegészítő és oklevélmelléklet) segítségével átláthatóvá válik, hogy tulajdonosa mit tanult, milyen eredménnyel, milyen készségeket sajátított el és milyen munkatapasztalattal rendelkezik.

A képző intézmények és a munkaadók így könnyen értelmezhetik a különböző országokból származó diplomákat, bizonyítványokat és szakképesítéseket.