Munkavállalás – 200 szakmában egy szóra

Varrónő - Illsztráció
Varrónő - Illsztráció
Debrecen – Románia uniós taggá válása (azaz idén január elseje) óta több mint 200 munkakörben a hazai munkaerőpiaci helyzet vizsgálata nélkül adható ki a külföldieknek munkavállalási engedély.

Románia uniós taggá válása (azaz idén január elseje) óta több mint 200 munkakörben a hazai munkaerőpiaci helyzet vizsgálata nélkül adható ki a külföldieknek munkavállalási engedély.

Megyénkben az év első három hónapjában így (tehát egy szóra) kaphattak munkát a szomszédos országból érkezettek konyhai kisegítőként, anyagmozgatóként, épületasztalosként vagy éppen kőművesként.


Hajdú-Biharban április 20-ig összesen 50 román állampolgárnak adott munkavállalási engedélyt az Észak-alföldi Regionális Munkaügyi Központ, közülük gyakorlatilag minden második automatikusan, az említett 200 munkakör valamelyikére jelentkezve jutott hozzá az egzisztenciát jelentő hivatalos papírokhoz. Számuk az elmúlt egy évben alig nőtt, tavaly ebben az időszakban 38 engedélyt kaptak a szomszédból érkezők.

Megyénkben tehát ezen a téren nem olyan látványos a növekedés, mint országosan. Ennek oka a foglalkoztatási hivatal szerint az lehet, hogy a román állampolgárok főként a Budapest környéki, illetve a dél-alföldi régióban vállalnak munkát.