Munkaügyi központ: saját zsebre dolgozott

Két év börtönre ítélte jogerősen a Debreceni Ítélőtábla a munkaügyi központ debreceni kirendeltségének egyik dolgozóját, aki pénz fejében olyan hamis igazolólapokat állított ki, melyekkel munkanélküli-segélyt vettek fel egyesek.

Koszta János, a táblabíróság sajtótitkára elmondta, H. Edinát, akit már a nyomozás idején sem találtak, távollétében eltiltották a közügyektől és vagyonelkobzással is sújtották.

Az ügy első rendű vádlottját 4 rendbeli költségvetési szerv dolgozója által üzletszerűen, kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntettében, 4 rendbeli bűnsegédként elkövetett magánokirat-hamisítás vétségében, és 1 rendbeli bűnsegédként, folytatólagosan elkövetett csalás bűntettében marasztalták el.

Elintézte

A munka nélkül maradóknak formanyomtatványt kell kitölteni nyilvántartásukhoz. A kérelemhez csatolni kell a munkáltató által, a munkanélküli-járadék megállapításához szükséges igazolólapot. Ez tartalmazza az utolsó munkaviszony fennállásának időtartamát, megszűnésének módját, és a jogszabály által számított átlagkeresetet. A nyilatkozat alapján a munkaügyi központ mérlegeli azt ügyfél jogosultságát, dönt az összegről.

Koszta János közölte: H. Edina 2002-től köztisztviselőként dolgozott, feladataihoz tartozott az ügyfelek informálása, a munkanélküli-járadék megállapításának intézése. A nő többek részére állította ki a már említett formanyomtatványt, azonban bizonyos esetekben egy olyan betéti társaságot tüntetett fel munkáltatóként, mely felszámolását – fizetésképtelensége miatt – 2003-ban elrendelték. A cég egyébként soha nem is foglalkoztatta a vádlottakat. – H. Edina alkalmanként 10-20 ezer forintot kért „közbenjárásáért” – tette hozzá a sajtótitkár.

Ra. L.