Munkaszimulátorral az álrokkantak ellen – RTL Híradó

Egy hatalmas géppel, úgynevezett munkaszimulátorral vizsgálják meg itthon 2012-től azokat, akik rokkantellátást kérnek. Ezzel a szociális államtitkár szerint ki tudják szűrni azokat, akik jogtalanul kapnak rokkantnyugdíjat. Azt is meg tudják majd mondani, hogy ki milyen munkát tud még végezni a rokkantságával – hangzott el kedden az RTL Híradóban.

Jövőre már kevés lesz az orvosi papír a rokkantság megállapításához, a gép is ellenőriz majd a tervek szerint. 13 ezer szakma követelményei táplálják be a szimulátorba, amelyből egy év múlva minden megyében lesz egy. Most 380 ezer nyugdíj előtt álló kap rokkantellátást. Az államtitkár szerint sokan úgy, hogy nem lennének jogosultak arra. A gép azt is megmutatja, hogy valaki milyen munkát képes még elvégezni.

A cél az, hogy minél több lehetőségük legyen az embereknek dolgozni, minél inkább a rászorultak kapják meg a támogatást, és azok pedig, akik a visszaélések miatt erre nem jogosultak vagy megvan a lehetőségük dolgozni, munkába állhassanak ismét – magyarázta Soltész Miklós szociális területért felelős államtitkár.

Akik tesztelik a munkaszimulátort, azt mondják, nem lehet átverni a gépet. Egy-egy feladatot ugyanis többször el kell végezni, így a gép ki tudja szűrni, ha valaki gyengébbnek mutatja magát, mint amilyen. A berendezést egyelőre csak oktatásra használják.

– Független Hírügynökség –