Munkaszüneti nap a brit királyi esküvő tiszteletére

A brit kormánynak hivatalos munkaszüneti nappá kellene nyilvánítania Vilmos brit herceg jövő nyárra tevezett esküvőjét – közölte csütörtökön David Cameron brit kormányfő. A brit királyi család kedden jelentette be, hogy a 28 éves Vilmos herceg jövő nyáron feleségül veszi barátnőjét, Kate Middletont.

David Cameron brit kormányfő egy parlamenti bizottság előtt közölte, hogy a királyi esküvő tiszteletére munkaszüneti nappá nyilvánítanák a szertartás napját. A brit királyi család a pontos dátumot egyelőre nem jelentette be, csak annyit lehet tudni, hogy jövő tavasszal vagy nyáron tartják Londonban. A brit kormányfő szerint akár hétköznapra, akár hétvégére esik, “nagyon jó ötlet” egy munkaszüneti nap kihirdetése, hogy az ország “egynapos nemzeti ünnepet” tartson.

A brit törvények lehetővé teszik a kormánynak, hogy különleges alkalmakkor munkaszüneti napot hirdessenek. Ilyen volt Diana hercegné és Károly herceg 1981-es esküvője, vagy a II. Erzsébet uralkodásának ötvenedik évfordulója alkalmából tartott ünnepnap.

A brit királyi udvar tájékoztatása szerint Károly herceg és Diana hercegnő 28 éves, idősebbik fia októberben jegyezte el szintén 28 éves barátnőjét, egy kenyai vakáción. A pár 2001-ben ismerkedett meg a St Andrews egyetemen, ahol mindketten művészettörténetet tanultak. 2007-ben ugyan egy rövid időre szakítottak, ám végül kibékültek, és azóta is együtt élnek.
– Független Hírügynökség –