Munkanélküliek képzése uniós támogatással Borsodban

Csaknem 40, felerészben roma származású, tartósan munkanélküli vehetett részt abban a 144 millió forintos, európai uniós pályázati támogatással megvalósult képzési és foglalkoztatási programban, amely a napokban zárult a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Berzék községben és a környező Sajótér-társulás kistelepülésein. A programban részt vevő berzéki, girincsi, kesznyéteni, kiscsécsi, körömi és ónodi munkanélkülieket zöldség-, fűszernövény- és dísznövény-termesztőnek, valamint parkgondozónak képezték ki és foglalkoztatták az elmúlt bő másfél évben.

A most zárult pályázaton a hat, átlagosnál is nehezebb helyzetű borsodi kistelepülés 40 munkanélkülijének képzését és foglalkoztatását tűzte ki célul a Berzék önkormányzata vezette társulás. Többségében olyan munkanélkülieket vontak be a képzésekbe, akik évek óta kiszorultak a munkaerőpiacról, és képzettség, valamint készségek hiányában nem is reménykedhettek a munkába állásban. Közülük végül 39-en szereztek zöldség- és fűszernövény-termesztői, dísznövény-termesztői illetve parkgondozói OKJ-s bizonyítványt. A képzések ideje alatt 6, a képzések végeztével pedig 8 órában foglalkoztatták a programban résztvevőket a Berzéken felállított, kétezer négyzetméteres fóliasátorban és a hozzá kapcsolódó egyhektáros területen. A megtermelt zöldségek és fűszerek a környező települések lakói, illetve konyhái körében találtak vevőre, a dísznövények pedig a hat kistelepülést díszítik.

A program befejezését követően Berzék önkormányzata öt, Ónod önkormányzata pedig egy ember továbbfoglalkoztatását vállalta két éven át. Ugyanakkor az új szakmával és az elsajátított tudással és készségekkel a program többi résztvevője is eséllyel kereshet állást a munkaerőpiacon.Sporthírek