Munkajog: külföldi munkavállalás – járulékok kifizetésének elmaradása

Akt.:
Cvonline.hu
Cvonline.hu
Angliából írok, némi támpontra lenne szükségem. 2012. szeptember 29-től kezdődött a munkaviszonyom egy ügynökségnél, ahol 2013. októberig voltam állományban.

Ekkor a cég kivonult a raktárból, ahol dolgoztam és folyamatos munkaviszonnyal egy másik ügynökség vette át az előző helyet. 2014. májusától sajnos táppénzre kerültem, s ezt követően 2014. november 4-től megszüntették a szerződésem.

Én továbbra is a mai napig betegállományban vagyok, épp kivizsgálásra várok. A probléma akkor kezdődött mikor bejelentkeztem munkanélküli ellátásra 1 hónapig 3x vissza is jelentkeztem, mikor végre megértették, hogy nem tudok munkát vállalni még, hiszen állandó fájdalmaim vannak.

ÉRDEKES:Munkajog: táppénz alatti felmondás

Ekkor elirányítottak, hogy ez esetben ESA-ra vagyok jogosult. Szó-szó pénz nem érkezett, kb. 2 hónap folyamatos utánajárás után közölték, hogy nem elegendő az NI befizetésem. Lekértem az NI egyenlegemet, majd megnéztem a bérpapírjaimat és kiderült – amit azóta az HMRC is visszaigazolt – hogy az első ügynökség ugyan levonta az NI járulékot, azonban azt elsikkasztotta és nem fizette be utánam.

Találd meg álmaid állását több, mint 6 000 ajánlat közül!
IT állások | Pénzügy állások | Marketing állások | Mérnök állások | Összes állásajánlat

Pert akarok indítani az ügynökség ellen és a kérdésem az volna, hogy nagyságrendekben milyen összegre számíthatok. Megjegyzem, van egy 11 éves lányom heti 75 fontot kapunk a mai napig és pl. a ruháimat kellett eladnom, hogy egyáltalán élelmiszert tudjak venni. Kihasználták a jóhiszeműségemet és diszkrimináltak. Köszönöm a segítségét!

2015. 01. 30.

Válasz:

Tisztelt Kérdező!

Egy ottani per elindításához vagy nemzetközi, de leginkább angol ügyvédi közreműködés szükséges. Még itthon is bonyolultnak tekinthető az a helyzet, amikor a munkáltató nem fizeti meg a munkavállalótól levont járulékokat. Ilyen esetben a hazai jogszabályok lehetővé teszik büntető eljárás indítását, amely a tényleges tényektől függően lehet csalás, sikkasztás, költségvetési csalás, stb. Egy kártérítési per esélyét nem tudom megbecsülni, de hazai viszonyok között nagyon sokáig tart és csak akkor van rá reális esély, ha a büntető eljárásban megállapítható a vétkes mulasztás.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel,
dr. Balogh Endre
Onlinejogsebesz.hu

Címkék: , ,