Munkabéren kívül, jövedelmen belül

Munkabéren kívül, jövedelmen belül
A jövő tervezésénél szempont a munkahelyeken alkalmazott béren kívüli juttatások módja és mértéke. Nem nagy érték, de adómentes és „sok kicsi sokra mehet”.

A cégvezetés pedig igyekszik családbarátként viseltetni a dolgozók iránt e bérkiegészítésekkel is. Összeállításunkból kiderül: az „üzemi étkezde” például eltűnőben van, de jönnek újabbak: mint például az internet-előfizetői hozzájárulás.

Díjmentes utazás

A Hajdú Volán – tudtuk meg Elek Gáspárné munkaügyi- és bérgazdálkodási osztályvezetőtől – díjmentes utazást tesz lehetővé dolgozóik és közvetlen családtagjaik részére. A dolgozók kedvezménye megyére szóló, a családtagoké a helyi közlekedésre érvényes. A gépkocsivezetők kapnak üzemanyag-megtakarítási prémiumot, ami szintén adómentes. Jár munkaruha, illetve formaruha is a kollégáiknak.

Az étkezési hozzájárulás 4000 forint havonta. Lehetőség van még önkéntes nyugdíjpénztári tagságra is, ami a fizetés 4 százaléka, ebből 3 százalékot a társaság vállal. Nyaranta üdülőket bérel a vállalat, ezek féláron vehetők igénybe. Rendszeres az ajándékutalvány, a minimálbér 10 százaléka értékhatárig. Ez évente háromszor adható, ebből kettő biztos. Tanévkezdetkor az iskolások szülei gyermekenként 17 ezer forint támogatást kapnak, év végén pedig a dolgozók egy plusz étkezési utalványt, 10 ezer forint értékben.

Jön a céges Mikulás

A DKV Rt. – Orbán Katalin gazdasági igazgató tájékoztatása szerint – ugyancsak 4000 forintnyi étkezési jegyet ad dolgozóinak és 3000 forint értékű sulicsekket az iskolás korú gyermekek szüleinek. A dolgozók és közvetlen családtagjaik a cég járatait díjtalanul vehetik igénybe, a bejáróknak pedig összesen 5.5 millió forint értékben járulnak hozzá utazási költségeihez. A vállalat két üdülőjében van lehetőség pihenésre. Mindemellett 2000 forinttal járulnak hozzá a bankkártyák kezelési költségéhez.

A Demko Feder Kft. iskolakezdéskor 10-20 ezer forint közötti támogatással segíti az érdekelt családokat, – mondta el Deák Gyula gazdasági igazgató – december elején pedig jön a „Demko-Mikulás”, hogy a dolgozók gyermekeit megajándékozza a cég által gyártott gyerekjáték-termékekkel. Hagyomány az évzáró vacsora, melynek hangulatát művészek fellépése alapozza meg. Az új esztendő is jól kezdődik náluk, hiszen januárban 2 napos összejövetelt tartanak előre kiválasztott üdülőhelyen a sikeres esztendő reményében.

T.Cs.