Munkában a balatonlellei gyermekmentők

Még csak negyedik napja működik, de máris több ember életét megmentette a Balaton déli partján az Országos Mentőszolgálat és a Magyar Gyermekmentő Alapítvány különleges mentőkocsija. Az autó teljes életmentő felszereléssel, tapasztalt gyermek-intenzív orvossal, illetve szakápolóval indul, ha riasztják. Életveszélyben lévő felnőtteken is segítenek.

A Balaton déli partján a főszezonban sem dolgozik több mentőorvos a szokásosnál, ezért telepítette éppen Balatonlellére – szponzorok segítségével nemrég vásárolt, második – speciális gyermek-mentőkocsiját az Országos Mentőszolgálat és a Magyar Gyermekmentő Alapítvány.

Ez egy személyautó, beteget, sérültet nem szállítunk vele. A felszerelése egy rohamkocsiéhoz hasonlít, de annyiban különbözik a hagyományos rohamkocsitól, hogy minden eszköz és műszer teljes méretválasztékban van jelen, így bármilyen életkorú és testméretű gyereket el tudunk látni – tájékoztatta a Független Hírügynökséget Gesztes Éva szakmai vezető, a Magyar Gyermekmentő Alapítvány elnöke, aki maga is szolgálatot ad Balatonlellén. A sofőr egyben képzett szakápoló, az orvos pedig gyermek-intenzív ellátásban tapasztalt szakember.

A különleges autó – felszereléssel együtt – 20 millió forintba került. Azért ilyen drága, mert minden életmentő műszerből sorozatnyi van. Ilyen különleges mentő egyébként már három éve működik Budapesten: évente körülbelül 1000 helyre riasztják. Balatonlellén az első bevetésen egy szívbeteg férfit élesztett újra az orvos és a szakápoló, de hívták már őket autóbalesethez, cukorbeteghez, és asztmás rohamtól fuldokló kisgyerekhez is.

A gyermek-mentőkocsi augusztus15-éig marad Balatonlellén. Utána valószínűleg egy vidéki nagyvárosba telepítik át, de hogy melyikbe, azt egyelőre nem lehet tudni.