Munka, erő, munkaerő

Illusztráció
Illusztráció - © Forrás: nationalgeographic.com
Borsod-Abaúj-Zemplén – Gyakorló gazdasági szakemberek, kvázi vállalkozók mondják egyre gyakrabban, hogy ez az időszak, amit most élünk, felér az elmúlt évtizedben átélt nagy pénzügyi válsággal. Csak most nem közvetlenül a pénz körül forognak a dolgok, hanem a munkaerő körül. Szaniszló Bálint jegyzete.

A válság­időszakot az a munkáltató képes majd nagyobb veszteségek nélkül túlélni, amelyik képes vonzáskörében tartani a képzett munkaerőt. Aki nem, az elbukhat…

Egy megyénkbeli vállalkozó mondja, hogy képtelenség a jelenleginél többet költeni bérezésre, mert akkor nem tudnak a piacon versenyképes árat kialakítani a termékekre. Valamilyen módon azonban itt kell tartani a munkaerőt. Próbálkoznak „béren kívüli” költségekkel. Például szolgálati lakást adni az értékesebb alkalmazottaknak. Mások külföldről próbálnak költséghatékonyabb munkaerőhöz jutni. Így tesz az egyik megyénkbeli multi, amelynél a napokban kezdi meg a munkát nyolcvan lengyel vendégmunkás. Ők ezek szerint költséghatékonyabbak. Még az is megéri, hogy az egyik miskolci szállodában szállásolják el és az ünnepen a fővárosba utaztassák őket, amolyan pünkösdi kirándulásra.

Szaniszló Bálint