Múltra és jövőre építő idegenforgalom

Halász Rezső
Halász Rezső

A hazai idegenforgalom palettáján Bükkszentkereszt, és a település környezete egyre új színeket mutat fel, kétségtelen, hogy jövője a természetet kedvelők növekvő tábora érdeklődésének ébrentartásától is függ. A település az üveggyártásnak köszönheti születését, melyről hiteles kép áll rendelkezésre a Bükki Üveghuták Múzeumában (amiért az utókor hálás lehet a napokban elhunyt Balogh Sándor helytörténeti kutatónknak), a falu „keresettsége” azonban a múlt század elejétől ismertté vált, széles körben publikált gyógyító levegőjének, szubalpin klímájának köszönhető.

A hétvégi házak nagy része is azért épült fel itt, mert bizonyítottan jól gyógyultak, regenerálódtak az asztmatikus légúti betegségekben szenvedők, nyugodtak meg a légzési nehézséggel küszködők, a hurutos tünetek visszafejlődtek, a vörösvérsejtek és a hemoglobin regenerálódása egyértelműen kimutatható. Az ideges és kimerült betegek számára a nyugalmat ajándékozza a bükkszentkeresztiklíma.
A település vezetése arra törekszik, tudtuk meg Halász Rezsőpolgármestertől, hogy tiszta és tavasztól őszig virágos környezet fogadja az érkezőket.

Ugyanilyen fontos, hogy a természetjárókat a Bükk tiszta levegőjére vágyókat minél szélesebb körű szolgáltatás (boltok, vendéglátóhelyek) és programlehetőségek várják. A kínálatot kiállításokkal, kulturális rendezvényekkel igyekeznek bővíteni.
– Ebben az évben különösen sok rendezvénnyel készülünk erre. A Bükki Akciócsoporton belül nyolc településsel együtt a LEADER+ vidékfejlesztési pályázatból igyekszünk helyi terveinket megvalósítani.

Bükkszentkereszt helyi népszokásokat, ősi mesterségeket, épített és természeti környezetéhez jól illeszkedő új programokat ajánl az érdeklődőknek. Jól illeszkedik korábbi életkultúránkhoz, a meszes világhoz a még meglévő lótartás, és ennek turisztikai hasznosítása, vagy az is, hogy ma már ritkán látni másutt égő mészkemencéket.

Természeti környezetünk, a hegyvidék különleges ajándéka a színes állat és növényvilág, ami a gyűjthető gyógynövények különleges hatóanyagaival további vonzerő a turistáknak. A gyógynövény gyűjtés termesztés forgalmazás kiterjesztése és az ehhez kapcsolódó turisztikai lehetőségek még koránt sincsenek kimerítve. A mozgásukban korlátozottaknak a falu több pontján kínálkozik pihenési lehetőség, de jó szívvel ajánljuk a Boldogasszony köve (gyógyító kövek) térségét, mely a néphit és a mai tapasztalatok szerint is valódi gyógyító erővel bír.
Ünnepeink szlovák nemzetiségi hagyományainkra, kultúránkra, a sokszínűséget mutató látnivalóinkra épülnek. Egyre nehezedő életfeltételeinket a földrajzi környezethez jól illeszkedő térségi összefogással, mint a Bükki Településszövetség, és különösen a szomszéd településsel, Répáshutával történő összefogással igyekszünk enyhíteni.
A magas energia költségigényű lakossági és önkormányzati gondok enyhítésére is gondolnunk kell, reményeket táplálunk a megújuló energiák hasznosítására alakult települési összefogások, az alapítványi, civil tervekkel, kezdeményezésekkel, törekvésekkel kapcsolatban.

Kifejezetten ezzel a céllal alakult meg a napokban széles társadalmi, vállalkozói támogatottsággal például a Bükk-hegységi Megújuló Energiák Iskolák Alapítványa is – mondta a polgármester.
– Buzafalvi Győző –