Multimédia

2019.08.22. 14:00

Eltűnhetnek az állásinterjúk, az algoritmusok fognak dönteni

Terjed a mesterséges intelligencián alapuló munkaerő-toborzás.

Illusztráció

Forrás: Dreamstime

A vállalatok előszeretettel alkalmazzák a technológiát az állásajánlatokra jelentkezők szűrésére és kiértékelésére.

HR-es algoritmusok

A munkaerő-toborzásban hamarosan már nem lesznek állásinterjúk és jelöltértékelő központok, mert a mesterséges intelligencia lehetővé teszi az új eljárások alkalmazását. A folyamatból sem a cégek, sem az állásokra jelentkezők nem vonhatják ki magukat.

A Korn Ferry tanácsadócég felmérése szerint míg az amerikai vállalatok 95 százaléka már számítógépeket vesz igénybe az előszűréshez, Európában a vállalkozások egyharmada nem alkalmazza sem a mesterséges intelligenciát, sem a Big Datát az új munkatársak keresésekor. Ehelyett még sokszor a régi módszerek (életrajzok bekérése, referenciák utáni kutatás, külső szolgáltatók felkérése az előzetes kiválasztáshoz stb.) a népszerűek. Észak-Amerikában és Ázsiában ugyanakkor sokkal kevésbé viszolyognak ezen a területen a döntéshozók a mesterséges intelligencia használatától.

A szakemberek jogosan indokolnak azzal, hogy egy jól programozott algoritmus sokkal semlegesebb lehet a meglévő és a leendő dolgozók kiértékelésekor, mint egy ember, aki akaratlanul is előítéletes és adott esetben el is fárad. Jan Müller, a Korn Ferry tehetségtoborzó megoldásokért felelős szakértője kijelentette, hogy az önéletrajz kielemzése mellett pszichológiai online kiértékelések is elkészíthetők azzal kapcsolatban, hogy egy jelölt alkalmas-e egy munkára vagy passzol-e egy vállalati kultúrába.

Robotbarát életrajz

Müller teljesen normális dolognak tartotta, hogy sok társaság szkeptikus vagy visszafogott az újfajta toborzási módszerekkel szemben. Minden modern technológia esetében vannak aggodalmak azzal kapcsolatban, hogy valóban működni fog-e. A humánerőforrás-részlegek felelnek a tehetségekért, éppen ezért óvatosak, de az látható, hogy az ilyen technológiák használatára való hajlandóság nagyon erősen növekszik. Mindez a szükségszerűségre vezethető vissza. Ugyanakkor az is tény, hogy már letölthetők az internetről olyan sablonok, amelyek segítségével kifejezetten „robotbaráttá” teheti valaki az önéletrajzát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!