Multimédia

2008.12.05. 09:48

A Wikipédia nagy pénzt kapott, hogy több civil írjon bele

<p>A népszerű Wikipédia internetes lexikon azon dolgozik, hogy az egyszerű felhasználók könnyebben írhassanak bele szócikket.</p>

Erre a célra szép summát, 890 ezer dollárt (183,5 millió forintot) kapott a lexikon kiadója, a Wikimedia Foundation. Az összeget az amerikai székhelyű Stanton Alapítvány ajánlotta fel azért, hogy a Wikipédia feltöltő és szerkesztő eszközeit vonzóbbá tegyék az újoncok számára.

A Wikimedia vezérigazgatója, Sue Gardner elismerte, hogy a Wikipédia azokat a szócikkírókat vonzza, akik közepes vagy magas technikai tudással rendelkeznek. Viszont távol tart sok olyan nagy tudású felhasználót, aki kevésbé műszaki orientáltságú. Az ilyen felhasználók érdeklődését szeretnénk felkelteni, hogy ők is beszálljanak a Wikipédia írásába és szerkesztésébe - tette hozzá a vezérigazgató.

A felajánlott összegből a Wikipédia külön csapatot állít fel San Francisco-ban. Ez először felméri, hogy mi tartja távol az átlagos felhasználót a szócikkírástól, majd pedig javaslatokat tesz ezeknek az akadályoknak az eltávolítására.

A Wikipédiába bárki írhat szócikket, aki úgy gondolja, hogy megbízható információval rendelkezik valamilyen témában. A létrehozók alapgondolata az volt, hogy ha hiba kerül a lexikonba, azt villámgyorsan kijavítják az olvasói.

A Wikipédiát kiadó Wikimedia a működési költségeit adományokból fedezi.

  • Az internet átalakítja az agyat
    Az emberi agy - sok ezer évi szünet után - ismét evolúciós változáson megy át, állítja egy híres amerikai idegorvos, Gary Small professzor.

  • Az Év honlapja díj nyertesei
    Kiosztották az idei Év honlapja díjakat. A zsűri a 14 első díj mellett 9 különdíjat és 22 minőségi díjat is odaítélt, a közönségdíjat a Myvip közösségi portál kapta.

  • A Google Earth segített a terroristáknak
    A múlt heti indiai terrortámadások elkövetői a műholdfelvételelek segítségével térképezték fel a terepet.

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!