Multimédia

2008.10.20. 16:10

Karcsúbb és olcsóbb az új MacBook

<p>Az amerikai Apple bemutatta legújabb MacBook laptopját, amely véknyabb, gyorsabb és egy kicsit olcsóbb az eddigi modelljeinél.</p>

Egyidejűleg az eddigi MacBook modellek árát 10 százalékkal csökkentették - Amerikában. Ezzel az Apple először ment le legnépszerűbb laptopjának árával a bűvös 1.000 dollár alá (999 dollárra).

Az új Macintosh laptop háza egyetlen alumínium lemezből van kivájva, olyan számítógép-vezérlésű precíziós gépekkel, amilyeneket az űrkutatásban és a repülőgépgyártásban használnak. Így nincs rajta illesztés, csavarozás. Ettől véknyabb és könnyebb. A képernyő egyetlen széltől-szélig érő üveglap, amelyet fénydiódák világítanak meg, így vékonyabb és gyorsabb a hagyományos kijelzőknél.

A precíziós kivitelre jellemző, hogy az alvást jelző LED fénye a ház néhány mikroszkopikus furatán keresztül jut ki. Amikor a LED nem világít, akkor a furatok nem láthatók.

Az új Mac lapotopon nincs egérgomb, mert az egész üveg trackpad bármely pontja kikkelhető. Ezzel a trackpad érinthető felülete csaknem 40 százalékkal nőtt. Van hely az olyan ujjmozdulatokra, amelyeket már ismernek az iPodok és az iPhone-ok használói. Ezekkel bele lehet nagyítani a kijelző képébe, forgatni vagy lapozni lehet a file-okat.

Az új laptop speciálisan ehhez a modellhez tervezett NVIDIA videokártyát kapott, amely az Apple szerint ötször gyorsabb, mint az eddigi MacBook Pro volt. A cég szerint sokkal fürgébbek lesznek a 3D-s játékok és a fotós vagy videós alkalmazások.

Az új MAc laptop 1300 dollárba kerül az Egyesült Államokban. Sok mindent tud abból, amit eddig csak a 700 dollárral drágább MacBook Pro tudott.

Az Apple azzal is reklámozza az új notebookot, hogy nincs benne sem PVC sem más mérgező vegyületeket is tartalmazó műanyag. Az Apple saját adatai szerint a laptopértékesítésben csaknem négy éve minden negyedévben túlszárnyalta az ágazat átlagát. Az amerikai laptoppiacon ma már 18 százalékot tesznek ki az Apple MacBook-jai.

  • Jön az instant Windows?
    Néhány másodperc alatt betöltő operációs rendszert tervez a Microsoft.

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!