Magyarország

2010.01.28. 17:47

Ismét lefelé módosította a recessziót a kormány

<p>Másfél hónap elteltével ismét lefelé módosította az idei gazdasági visszaesés tervezett mértékét a kormány: 0,6 helyett 0,3 százalék lesz zsugorodás, az export 3 helyett 5 és fél százalékkal növekedhet 2010-ben - jelentette be csütörtökön Oszkó Péter.</p>

Oszkó Péter pénzügyminiszter abból az alkalomból jelentett ezt be, hogy elkészült a konvergencia-program legfrissebb jelentése. Ezt pénteken küldi el a kormány Brüsszelbe. A jelentésben a kormány megerősíti, hogy teljesülhet az idei államháztartási hiány, a GDP arányában 3,8 százalék. Ez azonban idén két kormánytól függ - mondta Oszkó.


Szeptemberben, az idei költségvetés parlamenti benyújtásakor a gazdaság 0,9 százalék visszaesésével számolt a kormány, ezt novemberben -0,6-re javították (bár a költségvetési javaslatban nem vezették át), most viszont úgy látják, hogy ennek fele, 0,3 százalék lesz a gazdaság teljesítményének süllyedése - mondta a konvergencia-program főbb adatainak ismertetésekor Oszkó Péter. A recesszió lefelé módosításának legfőbb oka az, hogy fő exportpiacainkon már növekedés várható ebben az évben, ami megnyomhatja a magyar exportot is: a költségvetésben kalkulált 3 helyett 5,5 százalékra. A magyar gazdaságban a második félévben már enyhe növekedéssel számolnak.

Az inflációs várakozásban viszont visszatér a kora őszi prognózishoz a kormány. A költségvetésben 4,1 százalékkal számoltak, ezt novemberben 3,9-re módosították, a mostani konvergencia-programban ismét 4,1 százalék áll. Ennek elsődleges oka az, hogy az olaj a vártnál erősebben drágult - mondta a pénzügyminiszter.

A kormány a pénteken Brüsszelbe küldendő konvergencia-jelentésben megerősíti, hogy az államháztartás idei, GDP-hez viszonyított hiánya 3,8 százalékon teljesíthető - mondta Oszkó Péter. Ehhez azonban hozzátette: ez, tekintettel a választásokra, két kormánytól függ.

Oszkó beszélt arról is, hogy a hét eleji, kétmilliárd dollár értékű kötvénykibocsátás lefedi az ország idei teljes külső devizafinanszírozási igényét, ráadásul a fizetendő hozam már versenyképes az IMF készenléti hitelére fizetendő kamattal.

Az ingatlanadóból várt 50 milliárd forint kiesése egyelőre nem igényel intézkedést - mondta a pénzügyminiszter. Az biztos, hogy nem a költségvetés általános tartalékából fogják fedezni, hanem az úgynevezett stabilitási tartalék 100 milliárdos keretéből - tette hozzá. Ugyanakkor egyedül a magánnyugdíjpénztárakból a tb-be visszatérőkkel 30 milliárd érkezett a büdzsébe.

Kérdésre válaszolva Oszkó Péter elmondta, hogy a BKV-nak ígért 23 milliárdos támogatás kifizetésének feltétele, hogy a közlekedési társaság és a Fővárosi Közgyűlés is tartsa magát a megállapodásban foglaltakhoz. (Ennek egyik eleme a tarifaemelés.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!