Műfajok sokasága a Nagyházi Galéria három napos árverésén

Budapest, 2012. május 20., vasárnap (MTI) – Műfajok sokaságát kínálja három napos tavaszi árverésén a Nagyházi Galéria: kedden, szerdán és csütörtökön összesen 1148 tételt kínálnak eladásra. A nemzetközi érdeklődésre is számot tartó kínálatban szerepelnek például régészeti leletek, antik festmények, ezüstök, 20. századi festmények, plasztikák, ékszerek, porcelánok, üvegek, bútorok és szőnyegek is.

Az első nap a régi mestereké az 1500-as évekből való darabokkal, német, osztrák, itáliai, francia, németalföldi mesterek munkáival. A csúcson két barokk festő velencei vedutája áll. Francesco Tironi festményén a velencei tájképfestészet legkedveltebb témája, a Canal Grande, az adriai tenger vizében visszatükröződő paloták látványa tűnik fel. Az 1745 és 1797 között élt mester A velencei Canal Grande felső szakasza a Santa Croce templommal című műve védett, 22 millió forint a kikiáltási ára. Tironi kortársa a velencei veduta festészet kevésbé ismert alakja, Francesco Albotto. Velencei látképe 24 millió forintról indul. Magyar művészek is szívesen festettek velencei részleteket, az aukciós anyagban Ferenczy Valértól, Négely Rudolftól és Koszkol Jenőtől kínálnak ilyen témájú alkotásokat.

A németalföldi barokk festészetet az 1600-as években élt antwerpeni Jan Cossiers képviseli, aki Rubens munkatársa volt. Az idős Szent Pált ábrázoló karakteres portré a mester az egyetlen Magyarországon fellelhető alkotása, tulajdonosa a Sotheby’s árverésén vette meg 1997-ben, kikiáltási ára 6 millió forint. A 19. századi anyagban több meghatározó magyar művész – Ligeti Antal, Barabás Miklós, Székely Bertalan, Benczúr Gyula, Mednyánszky László – történeti és tájképe, reprezentációs portréja szerepel, 1,1 és 3,6 millió forint közötti induló áron. A második napon a 20. századi magyar művészet kerül a középpontba: Rippl-Rónai Józseftől három festményt kínálnak, egy tavaszi tájat pasztellben 1,3 millióért és két olajképet, a védett Virágzó fákat, valamint egy kalapos hölgyet ábrázoló portrét 6-6 millió forintért. A továbbiakban Gulácsy Lajos, Egry József, Glatz Oszkár, Scheiber Hugó, Bálint Endre, Victor Vasarely és kortárs művészek alkotásaiból válogathatnak az érdeklődők.

A harmadik nap sokféleségével tűnik ki. Akkor árverezik a hazai műkereskedelemben szinte egyedülálló, az aukciósház német és svájci magángyűjteményekből származó ókori görög-római tárgykínálatát, valamint az Egyiptomból, Szíriából, Indiából és távol-keletről származó antik kollekciót.

Máris számos külföldi gyűjtő kereste meg a galériát az aukció kvalitásos itáliai reneszánsz és németosztrák barokk bútorai iránt érdeklődve. Az olasz műtárgypiacon is ritkaságnak számítanak a korukhoz mérten jó állapotban megmaradt 1600 körüli, magas színvonalat képviselő bolognai és perugiai credenzák, ládák, asztalok, kabinetszekrények és támlás székek. Kikiáltási áruk 3 és 7,5 millió forint közötti.
Gyűjtői darabok a kaukázusi és örmény szőnyegek, valamint a hatalmas méretű, 1900 körüli iráni reprezentációs műhelymunkák. Változatos az ezüst és ékszer kínálat. Kelendőek lehetnek a Herendi, meisseni darabok, a cseh, osztrák és német díszüvegek, a figurális és díszítő Zsolnay-tárgyak, a német kupák, ónmázas habán edények, az osztrák bokályok, a japán és kínai tárgyak is.További hírek a Magyarország kategóriából

Sporthírek