Műemlékvédelem, hogyan kellene?

Avasi református templom
Avasi református templom
Miskolc – Szerdán a tervek szerint öszeül a református egyház, a műemlékvédelmi hivatal, a rendőrség, a városháza illetékese, és a civil szervezetek képviselői.

Az érintettek célja, hogy egyeztessenek az avasi református templom múlt heti megrongálása miatt. A bizottság célja a károk felmérése lesz, és hogy megtárgyalják, honnan lehet a forrást előteremteni a helyreállításra, mondta lapunknak Fedor Vilmos alpolgármester, aki az egyeztetést szervezi. Arról is szeretnének beszélni, tudtuk még meg, hogy hogyan lehetne megerősíteni a műemlékeink védelmét. Felvetődött, hogy térfigyelő kamerákat kellene felszerelni a kiemelt területekre.

Ledöntötték

A múlt héten, szerdáról csütörtökre virradóra történt a rongálás, a bűncselekményről lapunk is beszámolt. Ismeretlen tettesek vörös és zöld festékkel firkálták össze az ország egyik legrégibb gótikus templomának külső falát Miskolcon. Az épület falán speciális vakolat van, a falfestéket nehéz lesz annak sérülése nélkül eltávolítani. A vandálok a középkori köveket is összefirkálták.
A templomrongásással egy időben történhetett, hogy ledöntötték az avasi temető több síremlékét is. Megemlítettük, hogy korábban – Rudolf Mihály építész munkájáról van szó – elkészültek a temető körbekerítésének tervei. Gondolkodik-e a város annak megépíttetésén?- kérdeztük Fedor Vilmost.

200 ezres kár

Az alpolgármester a körbekerítést nem tartja jó ötletnek. Szerinte ami most történt, az felelőtlen emberek cselekedete, de egyedi eset, és nem kell hasonlóakra a városnak berendezkednie.
Nagy Sándortól, a városi rendőrkapitányság sajtószóvivőjétől megtudtuk, eddig még eredménytelen a nyomozás. A kár 200 ezer forint értékű, a történtek rongálás büntettének minősülnek. Mivel műemléket csúfítottak el az elkövetők, akár három év börtönnel is sújthatók.
– Legtöbbször az első rendőri intézkedésnél döbbennek rá a falfirkálók, hogy bűncselekményt követtek el – mondta Nagy Sándor. – Valamiféle bátorságpróbaként, hobbiként élik meg a tettüket.
Nagy Sándortól még megtudtuk, az utóbbi 3-4 évben nem volt divat Miskolcon a falfirkálás. A rongálások száma (legalábbis a bejelentetteké) egyébként nem növekedett számottevően a környéken.
HM

Központi zárrendszer
Rudolf Mihály építész tervei még Kobold Tamás polgármestersége idején készültek, de Káli Sándorék is üdvözölték az elképzelést, pénz azonban nincs a megvalósításra. Elsőként a keleti lépcső melletti szakasz valósulhatna meg, de a program többi részét is részletesen kidolgozták. A falra hét kaput terveztek. A bekerítésnek eddig az volt az akadálya, hogy a temetőt utak szelik át. A megoldás az lenne, magyarázta Rudolf Mihály, hogy a kapukat napközben nyitva tartanák, éjszaka pedig központi zárrendszerrel lenne működtethető. Minden pincetulajdonosnak, akinek tulajdona csak ezeken az utakon közelíthető meg rendelkezne bejárati kóddal: ez a rendszer az ellenőrzést is megoldaná. Rudolf Mihály elmondta, kő és fa felhasználásával készülne a kerítés, azaz látványban is illeszkedne a környezethez.