Multimédia

2020.01.16. 13:00

Játék is, de tanulás is...

Dunát lehet rekeszteni nyelvoktató applikációkkal. A tanulást azért nem lehet megspórolni.

Szaniszló Bálint

A nyelvtanulás fontos eszközévé váltak a mobiltelefonos alkalmazások

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Az okostelefonok korában számos tanulást elősegítő applikáció teszi könnyebbé – részben vagy teljesen –, ingyenesen elérhetővé szinte bármilyen területen az ismeretszerzést. Az egyik legnépszerűbb kategória a nyelvtanulós alkalmazásoké.

Versenyben a koronákért

Kétségkívül a legnépszerűbbek között tarthatjuk számon a Duolingo nevű applikációt. Ebben az alkalmazásban szintről szintre lehet haladni a nyelvtanulásban, ez biztosíthatja a folyamatos fejlődést. Fordítási, párosítási, hallás utáni, beszédet fejlesztő, de szótanuló és nyelvtani feladatok is vannak benne. Ez – úgy tűnik – elég alapos tudást biztosíthat. Az applikációban 23 nyelven érhetőek el a különféle kurzusok, de magyarról közvetlenül egyelőre csak angolul lehet tanulni a segítségével.

A Duolingo előnye, hogy internetes változata is van, így számítógépről is be lehet lépni a tanulószobába.

„Én jó fél éve használom a Doulingót, és teljesen elégedett vagyok vele – mondta el kérdésünkre István. – Amúgy is odavagyok az okostelefonos játékokért, de itt legalább tudást is szerzek a játékos tanulás közben. A tanulás egyben egy verseny is, hiszen folyamatos pontgyűjtésre vagyok kényszerítve, amit a nyelvi feladatok gyakorlásával érhetek el. Vannak elérhető, megszerezhető jutalmak – például a korona – is. A játékos nyelvtanulás – ha valaki komolyan veszi – abbahagyhatatlan…”

Olyan alkalmazások is léteznek, amelyek olyanoknak szólnak, akik rendelkeznek már stabil nyelvtudással, de nincs módjuk gyakorolni azt, mert ritkán fordulnak meg ilyen környezetben.

Nincs hol használni?

Gábor jól tud németül, dolgozott is kint néhány évig, de miután hazajött, már nem nagyon tudja gyakorolni nyelvtudását. „A Busuu nevű appot lényegében nekem találták ki. Netes változatban is megvan, lényegében ez egy nyelvtanulásra szánt közösségi háló, amelyben egyszerre tanulok is, de tőlem is tanulhatnak mások…” Gábor jól választott, mert megtudtuk, 60 milliónál többen használják. Ekkora közösségben mindig vannak aktívak.

Tanároknak is jó lehet

A diákok életét megkönnyítik a tanulást segítő alkalmazások. De mi a helyzet a tanárokkal? Nekik is fejlesztettek már applikációkat, amelyek a számonkérést gyorsítják meg, illetve könnyen felmérhető, hogy a diákok mennyire értették meg a tananyagot. A Socrative lehetővé teszi, hogy előre elkészített igaz/hamis, feleletválasztós tesztekkel azonnal felmérd a tanulóid tudását. És még versenyt is indíthatsz közöttük: kinek az űrhajója ér célba először úgy, ha az űrhajókat a helyes válaszok juttatják előre?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!