Magyarország

2011.09.13. 12:20

Országvédelmi akcióterv - A társait önként feljelentő uzsorás mentesülhetne a büntetés alól

Budapest, 2011. szeptember 13., kedd (MTI) - Több megoldást is lehetségesnek tart a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) az uzsora-bűncselekmények elleni fellépés hatékonyságának javítására: ezek egyike szerint ha a bűnszövetségben uzsorázó önként feljelenti társait, akkor esetében akár mellőzni is lehetne a kiszabandó büntetést.

Budapest, 2011. szeptember 13., kedd (MTI) - Több megoldást is lehetségesnek tart a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) az uzsora-bűncselekmények elleni fellépés hatékonyságának javítására: ezek egyike szerint ha a bűnszövetségben uzsorázó önként feljelenti társait, akkor esetében akár mellőzni is lehetne a kiszabandó büntetést. A tárca szerint - bár kockázatot is rejt magában - a szociális kártya bevezetése ugyancsak alkalmas lehet az uzsora-bűncselekmények visszaszorítására.

 

A KIM kedden bocsátotta az MTI rendelkezésére az uzsorázás ellen jelenleg lehetségesnek látszó beavatkozási pontokat.

A tárca szerint az első lehetséges jogszabály-módosítás az ügyész keresetindítási jogának egyértelműsítése, ami azt jelenti, hogy a törvény konkrétan kimondaná: uzsoragyanús ügyekben az ügyész keresetet indíthat.

A második beavatkozási lehetőségnek azt tartja a KIM, hogy ne csak az üzletszerűen elkövetett uzsorázás lehessen a bűncselekmény megállapításának alapja. Ugyanis - mint kifejtik - az "üzletszerűség" sok esetben nem állja meg a helyét, "miközben az adósoknak okozott kár nagyon is drámai". Példaként említik azt, amikor az uzsorás ugyan csak egy alkalommal nyújt uzsorakölcsönt, de cserébe, a kölcsön nyújtásával egyidejűleg, aláírat az adóssal egy ingatlan adásvételi szerződést azzal, hogy ha nem fizet, átíratja a nevére a házat. Végül pedig ezt meg is teszi, akár még úgy is, hogy az adós fizet - teszik hozzá.

A harmadik verzió az igazságügyi tárca álláspontja szerint az, hogy hasonlóan a gyakran bűnszövetségben elkövetett korrupciós bűncselekményekhez, uzsoraügyekben is alkalmazni lehetne a korlátlan enyhítés lehetőségét. A gyakorlatban ez azt jelentené, hogy ha a bűnszövetségben uzsorázó elkövető önként feljelenti társait, akkor esetében a kiszabandó büntetést akár mellőzni is lehetne.

A szociális kártya bevezetése is elősegítheti az uzsora-bűncselekmények visszaszorítását, mert így az érintett közvetlenül áruban, közműszolgáltatásban kapná meg az állami támogatást - véli a KIM, hangsúlyozva ugyanakkor: fennáll annak a kockázata, hogy még ez sem állítja meg az uzsorásokat, mert akár az élelmiszert is elvehetik, és ezzel úgynevezett "boltocskázásba" kezdenek, ami az uzsorázásnak egy újabb formája.

A minisztérium - tájékoztatása szerint - rövid időn belül a kormány elé terjeszti konkrét törvényjavaslatait, például a büntető törvénykönyv (Btk.) módosítását. Ezt megerősítve nyilatkozott Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter is kedd reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorának, kifejtve, hogy az uzsorával kapcsolatos új szabályozás miatt szükség lesz a Btk. módosítására, a tervek szerint szigorítanák a már létező uzsora-bűncselekmény tényállását. Reményeik szerint ezzel lehetővé válna, hogy "koncentráltabban" lépjenek fel az ilyen jellegű bűncselekmények ellen - mondta a miniszterelnök-helyettes.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamentben az országvédelmi akciótervet ismertetve közölte: a kormány zéró toleranciát és "hajtóvadászatot" hirdet az uzsorások ellen. Azt mondta: kevés kegyetlenebb dolgot lehet elképzelni, mint amikor bűnözők arra szakosodnak, hogy a legszegényebbeket maradék értékeiktől is megfosszák, menekülésre kényszerítsék. Javasolta a Btk. módosítását a hatékonyabb fellépés érdekében, továbbá azt, hogy törvényben állítsanak korlátot a kölcsönszerződések magas kamatai elé, és 30 százalékos teljes hiteldíjmutató (THM) felett ne lehessen hitelt nyújtani. Kezdeményezte emellett a készpénzalapú segélyezés arányának csökkentését és a természetbeni segélyezés arányának növelését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!