MSZP: Vonják vissza az új felsőoktatási törvény koncepcióját!

A felsőoktatási törvény koncepciójának visszavonására, a felsőoktatási kerekasztal összehívására és új javaslat kidolgozására kérte Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás minisztert az MSZP humán kabinetvezetője szerdai tájékoztatóján.

Hiller István szerint a hatvanas évek szelleme nyomja rá bélyegét a koncepcióra: kevés hallgató, bezárkózó intézmények és állami felügyelet jellemzi. A szocialista országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: a tervezet színvonal-, hallgató-, és autonómia ellenes.

Az Orbán-kormány ugyanazt csinálja a felsőoktatással, mint amit az Alkotmánybírósággal: megtépáz jogokat, szűkít és ellehetetlenít – jelentette ki az MSZP humán kabinetvezetője. Hiller István szerint az új felsőoktatási törvény koncepciójának legfőbb célja a hallgatói létszám csökkentése. A szocialista politikus úgy fogalmazott: a tervezet kidolgozói kevesebb diplomást akarnak Magyarországon, amit egyrészt az államilag támogatott hallgatói helyek csökkentésével érnének el, másrészt a felvett hallgatói létszámot is csökkentenék úgy, hogy szűkítik a vizsgalehetőségeket.

A felsőoktatás finanszírozásával kapcsolatban Hiller István kijelentette: a koncepció értelmében a hallgatói normatíva csökkenne, ami a politikus szerint azt jelenti, hogy az intézményeket pénzügyi eszközzel kényszerítik arra, hogy kevesebb hallgatót vegyenek fel. Az MSZP országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: a statisztikák azt mutatják, hogy Magyarországon könnyebb elhelyezkedni diplomával, mint nélküle, vagyis kevesebb diplomás több munkanélkülit jelent.

Helytelennek és autonómiaellenesnek nevezte az MSZP humán kabinetvezetője, hogy a koncepció megszüntetné a gazdasági tanácsokat és a kormány által delegált költségvetési ellenőrök ellenőriznék a felsőoktatási intézmények gazdálkodását, tevékenységét. Az MSZP azt javasolja, hogy hosszú távon is őrizzék meg a felsőoktatásban a jelenlegi 370-400 ezer fős hallgatói létszámot, a színvonalemelést pedig a regionális felsőoktatási központok kialakításában, a párhuzamos képzések felszámolásában, az akkreditáció megerősítésében, az elmélet-gyakorlat és a gazdaság-felsőoktatás közti kapcsolat erősítésében, illetve az infrastruktúra bővítésében látják a szocialisták.