MSZP: van még mit javítani a felsőoktatási rendszeren

Az MSZP szakpolitikusa szerint további lépésekre van szükség a felsőoktatásban a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek arányának növelésére – jelentette ki Tatai-Tóth András hétfői tájékoztatóján. A Fidesz szerint a kormánypártok lényegtelen dolgokkal próbálják elfedni az igazságtalanságaikat.

Tatai-Tóth András emlékeztetett rá, hogy a 2007-es felsőoktatási felvételik során összesen 311 hátrányos és 176 halmozottan hátrányos helyzetű fiatal nyert felvételt a helyzetüknek köszönhető többletpontok eredményeként, ez a szám ugyanakkor nem éri el az államilag támogatott létszám egy százalékát sem. Holott a társadalomban a fiatal generációkban eléri a 30 százalékot a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek aránya.

A szocialista politikus szerint a szaktárcának ezen a területen további lépéseket kell tennie a megkülönböztetés csökkentése érdekében, ezt azonban elsősorban nem a felvételi eljárásban kell érvényesíteni, hanem sokkal korábban a családok segítésében. Részleteket ugyanakkor nem árult el az MSZP szakpolitikusa.

A Fidesz közleménye szerint az MSZP nem lényeges dolgokkal próbálja elterelni a figyelmet a tandíjról, ami igazságtalan és elfogadhatatlan, ezért az ellenzéki párt szerint lehetőséget kell adni az embereknek, hogy népszavazás útján mondjanak véleményt róla.