MSZP: van elég pénz az olimpiai felkészülésre

A 2008-as pekingi nyári olimpiai játékokra és a paralimpiai játékokra a magyar sportolók felkészülésére az állam összesen 3 milliárd forintot fordít, ami 1,2 milliárddal több a 2004-es athéni játékok felkészülésére elköltött 1,8 milliárd forintnál – reagál szerdán Páva Zoltán az MSZP sport szakcsoportjának vezetője Bánki Erik (Fidesz) múlt heti nyilatkozatára.

Az ellenzéki politikus egy hete Elbert Gábor sportállamtitkár távozása kapcsán mondta azt, hogy szerinte a kisebbségi kormány minden létező módon akadályozta a sikeres olimpiai felkészülést. Soha ilyen kevés pénz nem volt még az ötkarikás játékokon való részvételre, ráadásul az olimpiai bizottságnak kis híján hitelt kellett felvennie, mert a kormány hónapokig nem utalta át a törvény szerint járó költségvetési támogatást.

Páva Zoltán ezzel szemben leszögezte: a 3 milliárd forint jelentősen több az elmúlt olimpiákra fordított összegnél, ráadásul ebből az összegből 1,2 milliárd forintot már 2007-ben megkaptak az érintett sportági szövetségek a felkészülésük zökkenőmentessége érdekében.

A szocialista politikus hangsúlyozta: a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) 430 millió forintos támogatása az előírtnak megfelelően megérkezett. Páva Zoltán azt ugyanakkor elismerte, hogy a MOB-nak hamarabb lett volna szüksége a pénzre, azonban szerinte erről senki nem szólt az olimpiai bizottságtól. Mindenesetre a vonatkozó szabályozást egy kormányrendelettel lehet módosítani, ezért Páva Zoltán szerint később nem fordulhat elő ilyen probléma.