MSZP: sötét jövőt vetítenek előre a kormány közmunkatervei

Budapest  (MTI) – Az MSZP szerint sötét jövőt vetítenek a munkanélküliek elé a kormány közmunkatervei, ezért a szocialisták arra szólítják fel a kabinetet, tisztázza, hogy valóban “munkatáborokba” küldené-e az álláskeresők tömegét.

Gúr Nándor, a parlament foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának elnöke csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a kormány sajtóhírek szerint “munkatáborokba” hajtaná azokat, akik három hónapnál hosszabb ideig nem találják meg a helyüket a munkaerőpiacon, miközben az átlagos álláskeresési idő több mint másfél év. (Arról, hogy a mostani 270 helyett mégis 90 nap lenne az álláskeresési járadék maximális folyósítási ideje, a fideszes Czira Szabolcs módosító javaslata rendelkezne, amelyet a szakbizottság szerdai ülésén a kormánypárti politikusok támogattak. Pintér Sándor belügyminiszternek a közfoglalkoztatásról szóló törvényjavaslata eredetileg 180 napban maximálta volna az álláskeresési járadék folyósítási idejét, míg a kormány tavaszi tervei szerint ugyancsak 90 lett volna a leghosszabb folyósítási idő.)
    “Feketevonaton utaztatott, konténerekben elszállásolt, rendőrfelügyelet alá helyezett tízezrek”, ez lehet a vége, ha a kormány rendészeti kérdést csinál a foglalkoztatáspolitikából – fogalmazott közleményében az MSZP-s képviselő, utalva arra, hogy a miniszterelnök a közfoglalkoztatás ügyét Pintér Sándor belügyminiszterre bízta.
    Gúr Nándor szerint amíg az MSZP vezette kormány célja az volt, hogy az alacsonyan képzett, tartósan állástalan szegény embereket a munka világába visszavezesse, a Fidesz-KDNP “csupán a bűnbakképzést igyekszik tökélyre fejleszteni”. “Így nem csoda, hogy az eddig kiszivárgott tervek szerint lesz olyan közmunkás, aki a családjától távol (…) napi négy órában havonta mintegy 20 ezer forintért fogja építeni az orbáni Magyarországot” – olvasható a közleményben.