MSZP sajtótájékoztató

Nyíregyháza – Az bizonyosnak látszik, hogy több mint száz kilométer közút újul meg 2009-ig.

A kormány az elmúlt héten döntött ezer milliárd forint sorsáról. Ez az összeg a közutak fejlesztését szolgálja. A milliárdokból Szabolcs-Szatmár-Bereg megyének is jut, így javulhat ennek a térségnek a felzárkózása – mondta hétfői sajtótájékoztatóján Veres János pénzügyminiszter.

A megyét két program érinti. Az egyik a 4. számú főút megerősítése a megyehatártól Záhonyig. Az így elkészülendő út a fejlesztésekkel és az autópályával együtt biztosítják a gyorsabb forgalmat, a települések bekapcsolódását az országos vérkeringésbe. A másik Záhony fejlesztéséhez kapcsolódik. Itt belső közlekedési hálózatkorszerűsítés lesz, illetve logisztikai fejlesztés, elsősorban azokon a területeken, ahol a befektetők érdeklődése élénk. Fontos a vasúthálózat korszerűsítése is. Ennek eredményeképpen 160 kilométeres sebességet is elérhetnek a vonatok. Folyik az alsóbbrendű utak fejlesztése is. A terveken már dolgoznak, kormánydöntés szeptemberben lesz. Az bizonyosnak látszik, hogy több mint száz kilométer közút újul meg 2009-ig. Az M3-as autópálya továbbépítésével kapcsolatos tervezőmunka is folyik, de előkészítik az M49-es út terveit is.
Gazda László a Regionális Fejlesztési Tanács Elnöke, országgyűlési képviselő elmondta, hogy 59 milliárd forint jut a régió turisztuikai fejlesztésére. Az egyéb fejlesztésekkel együtt sokat javulhat a régió versenyképessége, s ez húzóerővé válhat. Gazda László kérdésre válaszolva elmondta, hogy a tervek szerint (még nincs döntés róla) az M3-as autópálya Kálmánháza-Nagykálló közötti szakasza ingyenes lesz.

– Nagy István Attila –