MSZP: sajnálatos, hogy a kormány sértetten visszautasítja az amerikai kritikát

Budapest, 2012. május 25., péntek (MTI) – Az MSZP sajnálatosnak tartja, hogy a kormány “sértődötten visszautasítja” az Egyesült Államok külügyminisztériumától érkező “jóindulatú jelzéseket” – írta az MTI-nek pénteken küldött közleményében Harangozó Gábor, a parlament külügyi bizottságának szocialista képviselője.

A romák társadalmi diszkriminációját és kirekesztését, valamint az erőszakos jobboldali szélsőségességet jelölte meg Magyarországon a legfőbb emberi jogi problémaként az amerikai külügyminisztérium a csütörtökön nyilvánosságra hozott, csaknem kétszáz országra kiterjedő értékelésében.

A jelentés Magyarországról szóló fejezete szerint megszaporodtak a jobboldali szélsőségesség megnyilvánulásai, beleértve a félkatonai szervezetek nyilvános kampányait, amelyek célja a megfélemlítés, valamint a roma és más kisebbségek iránti gyűlölet szítása.

Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár az MTI-nek azt mondta: a kormány nem ért egyet az amerikai külügyminisztérium felmérésének több megállapításával, mert Magyarországon nincs romadiszkrimináció, de az észrevételeket tiszteletben tartják.

Az MSZP-s Harangozó Gábor erre úgy reagált: sajnálatos, hogy a Magyarország egyik legfontosabb szövetségesétől érkező “jóindulatú jelzéseket” az Orbán-kormány “sértetten utasítja vissza”. Szerinte Magyarország elszigetelődése és a társadalom kettészakítottsága nemcsak politikai, hanem gazdasági értelemben is súlyos károkat okoz.

“Nem lehet figyelmen kívül hagyni a szélsőségek megerősödését, a demokratikus erőknek ezek ellen fel kell lépni” – írta, megjegyezve, hogy az MSZP támogat minden olyan kezdeményezést és intézkedést, amely visszaszorítja a szélsőségek térnyerését.

– MTI –

Címkék: ,