MSZP: Rémhír a távfűtés árának 50 százalékos emelése

Rémhírnek, alaptalan riogatásnak nevezte a távfûtés árának ötven százalékos emelkedését Szanyi Tibor szocialista politikus.

Felidézte, hogy az elmúlt napokban egy szövetség és egy ügyvédi iroda által kiadott állásfoglalás utalt a drágulásra. Szerinte azonban a terv az, hogy a távhőárak tartósan mérsékeltek legyenek.

A 2005-ben elfogadott távhõtörvény és a 2007-ben életbe lépett konvergenciaprogram írta át alapvetõen a korábbi finanszírozási rendszereket, amelynek eredményeként a távhõárak a valós költségek felé mozdultak el és jelentõs áremelkedést eredményeztek – ismertette Szanyi Tibor. Mivel azonban a távfûtésnek jelentõs haszna van a levegõ tisztasága szempontjából, ezért terjesztették ki az úgynevezett kapcsolt, tehát lakossági hõt és elektromos áramot egyszerre termelõkre a megújuló energiákra támaszkodó villamos áram kedvezményes, azaz magasabb áron történõ átvételi rendszerét. Ez azoknak a hõtermelõknek jár, amelyek vállalják, hogy azt nem a maguk hasznára, hanem az emberek felé érvényesítik. Azaz a hõt nem adják drágábban, mint a felhasznált földgáz költségei. A Magyar Energia Hivatal módszertana szerint azonban sok hõtermelõ ezen a körön kívül rekedt. Ezért az Országgyûlés tavaly decemberben módosított néhány idevonatkozó törvényt, ezzel évekre elõre garantálta a mérsékelt táv! hõárakat – mondta a képviselõ.

Szanyi Tibor leszögezte, hogy jelenleg – a szabályozási oldalon – nincs olyan tényezõ, ami a távhõ árának emelkedését indokolná. Az elmúlt napokban megjelent – a politikus megfogalmazása szerint – szakmainak álcázott állásfoglalásnak azt a részét pedig, ami szerint jövõre akár 50 százalékos áremelkedés is bekövetkezhet, rémhírnek nevezte. Mint mondta, a kordában tartott alapdíjak, a lenyomott hõárak és a csökkentett Áfa együttesen eredményezte, hogy idén a távhõárak bõ egyharmaddal a tavalyiak alatt maradnak. Ez volt a politikai akarat, amelyet a kormány és az Országgyûlés tetõ alá hozott.

A szocialista politikus kiemelte, hogy a továbblépés útja az energiatakarékosság és a megújuló energiák fokozottabb alkalmazásában rejlik. Az MSZP frakciója szorgalmazza, hogy az érintett hatóságok a hõszivattyús fûtési-hûtési és egyben használati melegvizet elõállító rendszerek számára dolgozzanak ki egy kedvezményes, egész évben hozzáférhetõ áramtarifát.