MSZP: pontosítani kell a közbeszerzési törvény módosításáról szóló javaslatot

Új jelenség kezd kialakulni a közbeszerzésekben az elmúlt pár hónapban, emiatt a közbeszerzési törvény folyamatban lévő módosításához is változtatási javaslatokat kellett benyújtani az Országgyűléshez – mondta pénteken újságíróknak Végh Tibor MSZP-s parlamenti képviselő. Nagyrészt fogalmak pontosításáról van szó a konzorciumokkal kapcsolatban.

Az uniós fejlesztések nyomán megugró – főként önkormányzati – tendereknél azt tapasztalják, hogy egyre gyakrabban nem a hagyományos fővállalkozói-alvállalkozói úgynevezett projekttársaságok jelentkeznek, hanem olyan konzorciumok, amelyek tagjai között világosan elkülönülnek a részfeladatok és a felelősségi viszonyok is. Vagyis például egy közműberuházásra vállalkozó konzorciumban pontosan tudható, melyik cég végzi a földmunkákat, a csatornázást, a szerelési munkákat – fejtette ki Végh Tibor. Emiatt fogalmi bizonytalanság keletkezett a törvényben és annak tavasszal beterjesztett módosító indítványaiban.

A konzorciumok előretörése kedvező jelenség a képviselő szerint, mert megakadályozható, hogy a legalacsonyabb árajánlattal olyan kis tőkéjű generálkivitelezők nyerjenek közbeszerzést, amelyek gyakran nem tudták teljesíteni az alvállalkozóik által vállalt garanciális kötelezettségeket.

A konzorciumokban a tagoknak egyetemleges felelősségük lesz – mondta a politikus. A változás nyomán csökkenhetnek az árak, és az egyes szakterületeken kisebb vállalkozások előtt is megnyílik a lehetőség. A közbeszerzési törvény eredetileg azért szorult módosításra, mert túlságos bonyolult volt, nehézkesen lehetett alkalmazni, és bizonyos fogalmakat is tisztázni kellett. Most azonban a változásokat is az élethez kell igazítani – fogalmazott Végh Tibor.