MSZP: Politikai kampánymegrendelést vállal egy érdekképviselet a betegek világnapján

Politikai kampánymegrendelésnek nevezete az MSZP Csiba Gábor borsodi kórházvezetõ csütörtöki felhívását. Az érdekképviseleti elnök ugyanis arra szólította fel az intézményvezetõket és az egészségügyért aggódókat, hogy tûzzenek ki zöld zászlót vagy szalagot, tiltakozásul az “ellátás tragikus helyzete miatt”.

Kökény Mihály, az MSZP egészségügyi szakpolitikusa szerint furcsa és disszonáns, hogy a betegek világnapján – amikor a sokszor kiszolgáltatott emberekre kellene gondolni – a nyilvánosság és a betegek megtévesztésével politikai hangulatkeltés zajlik. Csiba Gábor borsodi kórházvezetõ, egyben érdekképviseleti elnök és a KDNP elnökségének tagja ugyanis egy felhívást tett közzé, hogy az egészségügy valamennyi szereplõje és az egészségügyért aggódók tegyenek ki zöld zászlót vagy tûzzenek ki zöld szalagot ezen a napon.
A szocialista politikus szerint Csiba Gábor és a KDNP a felhívással megsértette a kormány és a kórházi érdekképviseletek között tavaly októberben született megállapodást. Annak ugyanis utolsó pontja arról szólt, hogy közös demonstrációt csak akkor szerveznek, ha a kormány eltér a megállapodástól. Ilyen viszont nem történt. Kökény Mihály szerint szomorú, hogy a betegek világnapján kórházi érdekképviselet politikai kampánymegrendelést vállal.

Kökény Mihály felsorolta Csiba Gábor állításait, amellyel a csütörtöki akciót indokolta. Ezek közé tartozik, hogy szerinte az egészségügyi ellátásra szánt pénz 2006. óta csökken. A szocialista politikus szerint ugyanakkor az elmúlt nyolc év elsõ idõszakában duplájára nõtt az egészségügyi közkiadások értéke, 2006. óta pedig nem változott. Az érdekképviseleti vezetõ állításai között szerepel az is, hogy a megszorítások miatt végtelenségig nõnek a várólisták, Kökény Mihály szerint azonban sem emelkedés, sem pedig csökkenés nem figyelhetõ meg ebben. Csiba Gábor kiemelte azt is, hogy Mesterházy Attila szocialista miniszterelnök-jelölt a napokban megsértette az orvosokat, Kökény Mihály ugyanakkor úgy gondolja, hogy csak a társadalom megosztottságára hívta fel a figyelmet.