MSZP: Orbán Viktor határolódjon el a Jobbiktól is

Az MSZP elvárja Orbán Viktortól, hogy a Magyar Gárdától és a Jobbiktól is határolódjon el, az államfőtől pedig állásfoglalást várnak. Az SZDSZ szerint a Fidesz már évek óta nem beszél egyértelműen a szélsőségekkel kapcsolatban. A KDNP kiáll az emberi méltóság mellett és helyesli a Lánchíd Rádió vezetőségének döntését. Az MDF nem kívánt reagálni, míg a Fidesz csütörtökön mondja el álláspontját.

Orbán Viktor személyesen határolódjon el a Magyar Gárdától és a Jobbiktól – mondta Mesterházy Attila, az MSZP parlamenti frakciójának helyettes vezetője szerdán az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A politikus szerint Sólyom László köztársasági elnöknek is állást kell foglalnia a kérdésben, akárcsak az egyházaknak. Mesterházy Attila ocsmányságnak és felháborítónak nevezte a Magyar Gárda működését és a Szetey Gáborról megjelent fotómontázst. Mint mondta: oda kell figyelni és csírájában elfojtani ezeket a burkoltan antiszemita és gyűlöletkeltő jelenségeket.

Nagyon súlyos problémák vannak a Fideszben és a Fidesz környékén, mivel a párt egy jó fél évtizede nem hajlandó egyértelműen beszélni bizonyos szélsőségekkel kapcsolatban – így reagált a Független Hírügynökségnek Gusztos Péter, az SZDSZ ügyvivője. Mint mondta, emiatt a pártban egy nagyon komoly normavesztés következett be. A liberális politikus emlékeztetett a néhány hónappal ezelőtti melegfelvonulás utáni atrocitásokra, amellyel kapcsolatban a Fidesz nem szólalt meg egyértelműen csakúgy, mint most a Magyar Gárdával kapcsolatban.

A KDNP kiáll az emberi méltóság mellett és helyesli a Lánchíd Rádió vezetőségének döntését – mondta a Független Hírügynökségnek Halász Zsuzsa, a párt szóvivője.

Az MDF nem kívánt reagálni a Szetey Gáborról megjelent fotómontázsra.

A Fidesz hírzárlatot rendelt el a Lánchíd Rádióban megjelent fotómontázzsal kapcsolatban – tudta meg a Független Hírügynökség. A Szetey Gábort az auschwitzi haláltábor előtt, homoszexuálisokat megkülönböztető jelvénnyel megjelentető honlapról a Fidesz csütörtökön ad ki sajtóközleményt. A XX. kerületi Fidesz elnöke meglepődött és sajnálja a történteket. Fröhlich Péter hozzátette: a képviselőnő önként mondott le mandátumáról.

Az internetes portál elbocsátott szerkesztője egészen szerdáig a Fidesz XX. kerületi önkormányzati képviselője volt. Az RTL Klub információi szerint a botrány kipattanása után kilépett a pártból és lemondott az önkormányzati mandátumáról is.