MSZP: nem kell törvényt módosítani csak azért, mert a Fidesznek nem tetszik egy döntés

Pusztán az a tény, hogy egy demokratikus intézmény nem a Fidesznek megfelelő döntést hoz, még nem igényli a törvénymódosítást – így reagált az MSZP szóvivője a Fidesz választási törvényre vonatkozó módosító javaslatára. Nyakó István hozzátette: üdvözlendő, hogy Orbán Viktor, a radikális ellenzék vezére hosszú idő után végre törvénymódosítást javasol. A szocialisták szóvivője megjegyezte, az is helyes, hogy a Fidesz vezére úgy gondolja, egy kétharmados törvényhez nem elég saját frakciója.

Orbán Viktor pártelnök hétfőn jelentette be, hogy módosítani szeretné a választási eljárásról szóló törvény népszavazásra vonatkozó szabályait a Fidesz. A lényeg: ne csak megsemmisíthesse, meg is változtathassa az Alkotmánybíróság az Országos Választási Bizottság népszavazással összefüggő döntéseit.

Orbán Viktor szerint erre azért van szükség, mert az OVB politikailag elfogult testület, amely a kormánnyal együtt megpróbálja megakadályozni a Fidesz által kezdeményezett népszavazást. A párt hét kérdésben kezdeményezett referendumot, de három kivétellel ezeket a Választási Bizottság elutasította. A Fidesz Alkotmánybírósághoz fordult, de az OVB másodszor is visszadobta a kérdéseket.Sporthírek