MSZP: Nem az előző kormány hozta nehéz helyzetbe a devizahiteleseket

Meghökkentőnek tartják a szocialisták azt a kormányzati kommunikációt, amely az előző nyolc év kormányait teszi felelőssé a devizahitelesek nehéz helyzetéért – mondta szerdai sajtótájékoztatóján az MSZP kampányfőnöke.

Szanyi Tibor szerint nem a devizaalapú hitelfelvétellel van baj, ám a kormány felelős gazdaságpolitikáján múlik a forint árfolyamának stabilitása.

A devizahitelesek problémája nem az elmúlt nyolc év kormányzásának köszönhető – mondta szerdán Szanyi Tibor. A szocialista politikus emlékeztetett rá, hogy a korábbi jegybankelnök, Járai Zsigmond idején volt 10-12 százalékos a jegybanki alapkamat, így akik hitelt akartak felvenni, inkább a 3 százalékos kamatozású devizahiteleket választották. Az ellenzéki képviselő azt mondta: minden hitel, így a forintalapon felvett kölcsön eredete is külföldi, hiszen a pénzintézeteknek nincsenek belső forrásai.

A devizahitelesek védelmében világos, kiszámítható programot kell hirdetnie a kormánynak – mondta Szanyi Tibor. Az MSZP-s képviselő szerint enélkül ingadozni fog a forint árfolyama, ez pedig kiszámíthatatlanná teszi az adósok helyzetét.