MSZP: Minden településen legyen rendőr!

Az elmúlt években alapjaiban rendült meg a közbiztonságba vetett hit Magyarországon, ezért az MSZP elsődleges feladata a rendőrség megerősítése – mondta pénteki sajtótájékoztatón Juhász Ferenc. A párt elnökségi tagja szerint minden településnek szüksége van rendőrre, de támogatni kell a civil önvédelmi kezdeményezéseket is. Az MSZP javaslata alapján ezért szerződéses állományba vennék a korengedménnyel nyugdíjba vonult rendőröket, de a településőrségek felállítását is támogatják.

A közbiztonságba és az igazságszolgáltatásba vetett hit megingott, a kormányt támogató pártok azonban nem mérték fel a probléma súlyát – mondta pénteken az MSZP elnökségi tagja. Juhász Ferenc szerint az európai parlamenti választások eredménye azt mutatja, hogy a szélsőjobb ugyan felvetette ezeket a fontos kérdéseket, ám az általuk kínált válaszok egy jogállamban elfogadhatatlanok.

Az MSZP növelné a rendőr szakközépiskolák létszámát és a nyugdíjból is visszahívná a rendőröket. Juhász Ferenc szerint azonban ehhez úgy kell módosítani a vonatkozó jogszabályokat, hogy megérje visszatérni a pályára és a már megszerzett járandóságaikról se kelljen lemondaniuk. A szocialisták erősítenék a polgárőrségeket, ezért forrásokat kívánnak biztosítani ahhoz, hogy a nap 24 órájában működjenek ezek a civil szervezetek. A településőrségek nem “településhadseregek” lennének, hanem erős jogállami kontroll alatt működő bűnmegelőző civil szervezetek. A kormánypárti politikus szerint még tisztázni kell, hogy ezek milyen felhatalmazást kaphatnának, de egyelőre az sem világos, hogy fegyvert kapnának-e a civil önkéntesek.