MSZP: minden eddiginél nagyobb fejlesztés előtt áll a turisztikai ágazat

A 300 milliárd forintot is meghaladja a következő 7 évben a turizmus fejlesztésére szánt uniós támogatás a regionális operatív programok keretében – mondta az MSZP turisztikai szakcsoportjának vezetője szerdai sajtótájékoztatóján. Ez minden eddigit meghaladó fejlesztéseket tesz lehetővé az ágazatban – közölte Pál Béla, aki szerint az uniós támogatások az állami, önkormányzati és a vállalkozói önrésszel együtt 800-1000 milliárd forintnyi beruházást jelentenek.

A Medgyessy-, majd a Gyurcsány kormány tovább folytatta az Orbán-kormány által elkezdett turisztikai fejlesztéseket – mondta az Országgyűlés sport és turisztikai bizottságának alelnöke. Közlése szerint 1998. és 2002. között 44 milliárdot 2002. és 2006. között pedig 68 milliárd forintot fordítottak erre a célra. Emellett 2004. és 2006. között 30 milliárd forintos uniós támogatáshoz jutott az ágazat, amellyel együtt az elmúlt 8 évben 140 milliárd forint fejlesztés valósult meg.

Az MSZP-s politikus szerint ezeknek a fejlesztéseknek köszönhető, hogy az elmúl években nőtt a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma. Pál Béla ugyanakkor hozzátette: a turisztikai ágazat velejárója a folyamatos változás, ami függ a jövedelmi viszonyok alakulásától, az időjárástól és sok más egyéb tényezőtől.

A szocialista képviselő a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első féléves jelentéséből kiemelte, hogy a Balatonnál 11,4, a Tisza-tónál pedig 15,1 százalékkal nőtt a belföldiek által eltöltött vendégéjszakák száma, a külföldiek esetében pedig 17,5 százalékkal emelkedett ez az érték a Dél-alföldön.

Pál Béla hangsúlyozta, hogy az uniós támogatások mellett elengedhetetlen feltétele a turisztikai szektor fejlődésének a lakosság, a szakma, az önkormányzatok és az ellenzék, valamint a kormánypártok összefogása.