MSZP: Milliókkal lehetne több a jászberényi kórháznak

Gazdaságtalan üzleti modell a jászberényi kórházban, illetve talicskával kitolt pénz a Csongrád megyei közgyűlésből – az MSZP szerint így gazdálkodik a Fidesz az emberek pénzével az önkormányzatokban.

A jászberényi Szent Erzsébet Kórház a közelmúltban pénzhiány miatt különféle megszorításokra kényszerült – számítások szerint 300 millió forint hiányzik az idei mûködéséhez. Gedei József szocialista polgármester egy vasárnapi sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a pénzhiány oka leginkább a kórházban bevezetett gazdaságtalan üzleti modell. Ezt egyébként szerinte egy néhány héttel ezelõtti átvilágítás is igazolta. A kórház, mint költségvetési intézmény ugyanis 2008-ban megszûnt és helyét egy egészségügyi nonprofit cég, illetve egy vagyonkezelõ vette át. Bár a polgármester próbálta megakadályozni ezt, a fideszes többségû képviselõ-testület megszavazta. Gedei József ezért felszólította a képviselõ-testületet a vagyonkezelõ megszüntetésére, a kórház vezetését pedig a korlátozások feloldására.

Kozma József, a Csongrád megyei közgyûlés szocialista frakcióvezetõje a tájékoztatón megismételte, hogy büntetõfeljelentést tett ismeretlen tettes ellen és vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a megyében. A politikus szerint ugyanis közbeszerzési eljárás nélkül nyert el két év alatt több mint 100 millió forintot egy helyi fideszes politikus cége, a megyei önkormányzat cégeinek és intézményeinek programjait népszerûsítõ kiadványok mûködtetésére. Kozma József ezt néhány napja jelentette be, ám az érintettektõl azóta sem kapott semmilyen választ a felvetésére.