MSZP: Legalább magánemberként határolódjanak el a fideszesek a Jobbiktól!

Kizárólag a Fidesz és a KDNP nem hajlandó elhatárolódni a Jobbiktól, amely nemrég egy félkatonai szervezetet hozott létre, a Magyar Gárdát – mondta szerdai tájékoztatóján Varga László, az MSZP országgyűlési képviselője. Hozzátette: annak ellenére, hogy mindkét ellenzéki párt képviselői aláírták a gyűlöletkeltést, kirekesztést elítélő Zéró tolerancia kiáltványt, hallgatásukkal támogatják szélsőjobboldali félkatonai szervezetet. A szocialista politikus ezért azt kéri az ellenzéki párt politikusaitól, hogy legalább magánemberként határolódjanak el a Jobbiktól.

A Széchenyi rakparton a Dunába lőtt holocaust áldozatok emlékművénél a szocialista politikus elmondta: tavaly ősszel a Fidesz 79 jelöltje a Jobbik támogatásával indult az önkormányzati választásokon, és a két szervezet szövetségeként 27 mandátumot szereztek is. A jobbik is támogatta például az alábbi ismert politikusokat: Demeter Ervint, Tarlós Istvánt, Rogán Antalt és a Fidesz helyettes szóvivőjét Cser-Palkovics Andrást. Hozzátette: A Fidesz és a Jobbik intézményes együttműködése más területet is tetten érhető.

A Magyar Gárda megalapításával a Jobbik egy olyan szélsőjobboldali félkatonai szervezetet akar létrehozni, amely minden eddiginél nagyobb veszélyt jelent a demokráciára – mondta Varga László. Épp ezért, hatalmi érdekek miatt már a Fidesznek sem lenne szabad hallgatnia, főleg, ha komolyan gondolja azokat az elveket, amelyeket a Zéró tolerancia kiáltvány tartalmaz – tette hozzá.

A Fidesz azt mondja, hogy a Jobbik szélsőséges megnyilvánulásaival csak az államnak van dolga, nekik nincs mit tenniük. A holocaust idején is voltak, akik úgy gondolták, a radikális náci párt akcióira nem kell reagálni, elég, ha az állam betartatja az alapvető jogszabályokat – mondta Varga László utalva a tájékoztató helyszínére. Ismert, hogy mi lett a tétlenség történelmi következménye – tette hozzá. A szocialista politikus ezért azt kéri az ellenzéki párt politikusaitól, hogy legalább magánemberként határolódjanak el a Jobbiktól.

A Gyurcsány Ferenc miniszterelnök által kezdeményezett, idén áprilisban elfogadott kiáltvány zéró tolerancia elvét hirdeti mindazokkal szemben, akik gondolataikkal, szavaikkal és cselekedetekkel kirekesztenek, gyűlöletet szítanak. Az aláírók elhatárolódnak a szélsőséges egyénektől és csoportoktól, valamint az antiszemita és rasszista megnyilvánulások minden formájától.

A Fidesz már korábban nyilvánosságra hozta álláspontját az ügyben: a párt megalakulása óta kiáll az alkotmányos jogok, a többi között a gyülekezési jog szabad gyakorlása mellett – reagált Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője. Hozzátette: természetesen a jogaikkal élő állampolgároknak és szervezeteiknek maradéktalanul be kell tartani a törvényeket, ennek biztosítása azonban az erre hivatott állami szervek, nem pedig politikai pártok feladata. Cser-Palkovics András közölte: kíváncsiak lennének például arra, milyen kapcsolata van a kormányzatnak azokkal az őrző-védő szervezetekkel, amelyek tagjainak egyenruhájuk, fegyverük van, és kormányzati épületeket őriznek.