MSZP-KONGRESSZUS – Gyurcsány Ferenc: Magyarországot megtámadták, de az állam és a kormány jól reagált

Csütörtökön késő délután megtámadták a magyar pénzügyi rendszert, a kormányzat és az állam azonban a lehető leggyorsabban reagált, ezért a magyar pénzügyi rendszer még mindig stabil – jelentette ki Gyurcsány Ferenc pártelnök-miniszterelnök az MSZP szombati rendkívüli kongresszusán Budapesten. A küldöttek 3 tartózkodás mellett elsöprő többséggel elfogadták a tanácskozás állásfoglalását.

A miniszterelnök szerint a pénzügyi válság miatt a következő napokban folyamatosan egyezetni kell a pártok frakcióvezetőivel, és “olyan széles nemzeti felelősséggel kell összekapaszkodni, amilyenben csak lehetséges”. A következő napok egyeztetésein az MSZP-nek is át kell lépnie saját árnyékát, és a többi pártot is arra kell kérnie, hogy adja fel eddigi merev álláspontjait a nemzeti érdekek miatt – fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

A kongresszus elfogadta a csütörtökön készített, de szombaton módosított állásfoglalást, három tartózkodással és ellenszavazat nélkül. A módosítások egy ponton érintették az eredeti tervezetet: eszerint a dokumentum kimondja, hogy a kongresszus támogatja a kormány és a jegybank 12 pontos javaslatcsomagját, a nemzeti csúcs összehívását, illetve a Magyarország 2020 program valamint a Haza és Haladás program párton belüli vitáját – utóbbiak az MSZP következő, várhatóan jövő tavaszi kongresszusáig fejeződnek be.

Az állásfoglalás ezenkívül kiáll az adócsökkentés halasztása mellett, illetve új elemként nemcsak a banki betétekre, hanem az uniós fejlesztésekre is vállal állami garanciát. Az elfogadott állásfoglalásban emellett arra kérik a munkavállalókat és a munkáltatókat, hogy a jövő évi bértárgyalásoknál vegyék figyelembe a kialakult gazdasági helyzetet. A dokumentum felkéri a pártokat, hogy jelenleg csak a magyar gazdaság, az alkalmazottak és a vállalatok érdekeit védjék illetve tartsák szem előtt.