MSZP: Kizsákmányoló jellegű visszaélés vízóracsere-ügyben!

MSZP: Kizsákmányoló jellegű visszaélés vízóracsere-ügyben!
Miskolc – Kizsákmányoló jellegű visszaélésnek minősítette a pécsi víziközmű-szolgáltató cég mellékvízmérőkkel kapcsolatos árképzését a Gazdasági Versenyhivatal: a Tettye Forrásház Zrt.-t a napokban súlyos büntetéssel sújtották, s eltiltották a jogsértő magatartás további folytatásától. Mit mondana vajon a miskolci árképzésre a GVH, ha tudomásukra jutna, hogy a kiszállási díj, a vízóraplombálás itt még a pécsihez képest is jóval drágább? Az MSZP miskolci szervezetének közleménye.

Hamarosan kiderülhet, mert az MSZP a miskolciak védelmében a GVH-hoz fordul, kérve, vizsgálják meg a Mivíz – vélhetően szintén kizsákmányoló jellegű – árképzési rendszerét, s tiltsák el az önkormányzati tulajdonú céget a további jogsértésektől. Addig is követelik, hogy a városvezetés már most intézkedjen, azonnal kötelezze a saját cégét a minden jel szerint jogsértő magatartás befejezésére, s arra, hogy készüljön fel a becsapott miskolciak kártalanítására.

Minderről dr. Simon Gábor önkormányzati frakcióvezető beszélt csütörtökön Miskolcon, a volt Centrum Áruház előtt megtartott, a Családbarát Miskolcért Program támogatására szervezett aláírásgyűjtő akció közben megrendezett sajtótájékoztatóján.

Elmondta: ő maga és dr. Varga László, Miskolc országgyűlési képviselője az elmúlt hetekben több alkalommal is szóvá tették, hogy Miskolcon ma már jóval többet kell fizetni a vízóracseréért, plombálásért, mint tavaly. A brutális drágulás oka, hogy ma már csak az önkormányzati tulajdonú Mivíz Kft. végezheti el a vízórák plombálást, a cég tarifái viszont szemérmetlenül magasabbak, mint a korábbi piaci árak: egy plombálás a korábbi piaci ár többszörösébe, kiszállással együtt közel 13 ezer 500 forintba, egy vízóracsere (plombálással együtt) a korábbi 5-6 ezer helyett 19 ezer forintba kerül.

Pedig 2014 februárjában, az országgyűlési választások előtt Németh Szilárd országgyűlési képviselő, a
rezsicsökkentések végrehajtásáért felelős fideszes munkacsoport vezetője jelentette be, hogy a kormány a mérőórákkal kapcsolatos összes költség szolgáltatókra terheléséről döntött. A kormánypárti politikus akkori közlése szerint az intézkedés minden típusú mérőórát érint, és a lehető leggyorsabban be kívánják vezetni.

Ezt kérte számon az MSZP többször is a miskolci fideszeseken, mit több, a kormányzaton is, de érdemi választ egyetlen alkalommal sem kaptak. Simon az önkormányzat közgyűlésén négy hete vetette fel a problémát, akkor dr. Kriza Ákos polgármester azt ígérte, írásban válaszolnak. Ez a mai napig nem történt meg. Dr. Varga László a parlamentben kérdezett a kormányzattól, ott arról tájékoztatták, hogy a mellékvízmérők cseréjét hatósági árassá teszik, az árat a miniszter állapítja meg. Ez sem történt még meg.

Mivel semmiféle intézkedés nem történt az árak mérséklése érdekében, az idő haladtával egyre több miskolci család szembesül a brutális árakkal. Éppen ezért az MSZP felhívja a GVH figyelmét a miskolci esetre is, hiszen itt vélhetően szintén „kizsákmányóló jellegű visszaélés” folyik. Annál is inkább, mert Pécsett a bruttó 3650 forintos kiszállási és bruttó 4700 forintos plombálási díjat alkalmazó ártáblázatot minősítették kizsákmányoló jellegűnek. „Hol van ez az összesen 8 ezer 350 forint a miskolci 13 ezer 500 forinthoz képest?” – kérdezte Simon.

Elmondta még azt is, hogy ezen felül felszólítják a városvezetést: a GVH pécsi ügyben hozott döntését figyelembe véve azonnal kötelezzék a Mivíz Kft.-t a minden jel szerint jogsértő magatartás befejezésére, s arra, hogy készüljenek fel a becsapott miskolciak kártalanítására.

Természetesen mindezt sűrű bocsánatkérések közepette tegyék.

– Az MSZP miskolci szervezete –