MSZP: formai és technikai hibák az MNB-vel kapcsolatos új szabályozásban

Nagyon kockázatos a kormány gazdaságpolitikai céljainak alárendelni az inflációőrző Monetáris Tanácsot – reagált az MNB-ről szóló hétfőn elfogadott törvénymódosításra Tukacs István. Az MSZP országgyűlési képviselője szerint formai és technikai problémák is vannak a Monetáris Tanács külsős tagjainak megválasztásáról szóló új szabályozással.

A szocialista párt költségvetési szakértője szerint nyilvánvalóan azért nem a költségvetési bizottság kapta a törvényben a jogot a tanács tagjainak jelölésére, mert az elnöke ellenzéki. Nem bízta a kormány a véletlenre a tagok jelölését, ezért került ez a feladat a kormánypárti vezetésű gazdasági bizottsághoz. A törvényből hiányzik az is, hogy vajon a választás előtt meghallgatja-e bármelyik bizottság a jelölteket és ha igen, akkor melyik testület.

Tukacs István szerint feltételezhető, hogy a Monetáris Tanács tagjai nem lesznek függetlenek a Fidesz-től és a KDNP-től. Ezt bizonyítja, hogy eddig független testületekbe a kormánypártok saját embereiket ültették be. A szocialista politikus emlékeztetett arra, hogy néhány nappal ezelőtt a jegybank felügyelőbizottsági elnökét, Járai Zsigmondot nevezték ki a Költségvetési Tanács elnökévé is. Tukacs István szerint ez összeférhetetlen és veszélyes folyamatokat indíthat el, ahogy a Monetáris Tanács függetlenségének csorbítása is. A piac mesterséges befolyásolása ugyanis rossza hatással lehet például az árfolyamra vagy a benzin árára.

– Független Hírügynökség –