MSZP: felháborító a foglalkoztatáspolitikai államtitkár cinizmusa

Budapest, 2012. május 16., szerda (MTI) – Az MSZP szerint Czomba Sándor felháborító cinizmussal örvendezett azon, hogy a vállalkozók a kiegészítő bérkompenzációs pályázati lehetőségek alig harmadára tartottak igényt. A foglalkoztatáspolitikai államtitkár “az Orbán-kormány nevében nagyjából beleröhögött a dolgozók – és a munkaadók – arcába” – értékelte az ellenzéki párt alelnöke az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.

Czomba Sándor kedden azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy a bérkompenzációs pályázat hétfő esti zárásáig 4.538 pályázat érkezett be, 5,9 milliárd forint támogatási igénnyel. “Örömmel látjuk, hogy a válság ellenére kevesebb cégnek van szüksége segítségre, mint amire a keret lehetőséget adott” – mondta az államtitkár.

A támogatásra azok a cégek pályázhattak, amelyeknek idén gondot okoz az 5 százalékos béremelés végrehajtása. A Nemzeti Foglalkoztatási Alapból 21 milliárd forint állt a pályázók rendelkezésére.

A szocialisták alelnöke, Gúr Nándor az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy értékelte: “különösen alávaló káröröm ez” akkor, amikor a hazai vállalkozók döntő többsége forráshiánnyal küzd, a gazdasági növekedés hiánya miatt legalábbis óvatos, de inkább alapvetően nem mer olyan, az Orbán-kormány által megszabott pályázati feltételeket a nyakába venni, amelyek számára vállalhatatlanok. Ezzel azonban nem csak a vállalkozások, hanem leginkább a munkavállalók sorsa nehezül, hiszen ezek a vállalkozások nagy valószínűséggel nem fogják a bérkompenzációt végrehajtani – fogalmazott.

Az Országgyűlés Foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának MSZP-s elnöke szerint a kormány “előre kitervelten” olyan kritériumokhoz kötötte a pályázati feltételeket, hogy azt a munkaadók igen csekély része legyen képes teljesíteni. Így közvetve megakadályozta a munkavállalók bérkompenzációjának teljesülését, “amit ezzel az aljas húzással áthárít a munkaadókra” – közölte az ellenzéki képviselő, megjegyezve, a kiegészítő bérkompenzációra felkínált 21 milliárd forint ráadásul szerinte töredéke a valós bérkompenzációs igénynek.

Az MSZP felszólítja az Orbán-kormányt, hogy “fejezze be a vállalkozásokat és a munkavállalókat sújtó intézkedéseiket és olyan pályázatokat írjanak ki, melyek vállalhatók minden érintett számára”.

– MTI –