MSZP: cégek ezrei szűnnek meg, amíg a Közgép sorra nyeri a közbeszerzéseket

    Budapest, 2012. május 29., kedd (MTI) – Az MSZP szerint a kormány ellehetetleníti a kis és közepes vállalkozásokat, s ezt jelzi, hogy amíg az év első három hónapjában mintegy 16 ezer vállalkozás felszámolása kezdődött meg, a Közgép Zrt. a kormányváltás óta százmilliárdos nagyságrendű közbeszerzési megbízásokat nyert el.

 

Török Zsolt szóvivő kedden sajtótájékoztatón arra hívta fel a figyelmet, hogy az első negyedévben 5.828 céggel szemben indult felszámolási és több mint kilencezerrel szemben végelszámolási eljárás, ami 33, illetve 54 százalékkal több mint tavaly ilyenkor.

Az MSZP-s politikus szerint ez azzal magyarázható, hogy a kormány lehetetlenné teszi a kis és közepes vállalkozások helyzetét, így azok nem jutnak megrendelésekhez, a hatóságok pedig – a költségvetési bevételek növelése érdekében – folyamatosan büntetik őket.

Ezzel szemben a Simicska Lajos korábbi APEH-elnök tulajdonában álló Közgép Zrt. építőipari vállalat az elmúlt években több mint háromszázmilliárd forint értékben nyert közbeszerzési pályázatokon egyedül vagy konzorciumban – jegyezte meg.

“Ha van megrendelés, azt szinte csak Fidesz-közeli cégek vihetik el, másrészt sokkal kevesebb a megrendelés állami és uniós forrásból” – fogalmazott, hozzátéve, a kis és közepes vállalkozások fennmaradását nehezíti az is, hogy a kormány nem ösztönzi, hanem üldözi a befektetéseket.

Török Zsolt arra is kitért, hogy amíg 2010-ben az adóelvonás mértéke a GDP 37,3 százaléka volt, idén már 38,2 százalék.