MSZP: az új adók tovább növelik az inflációt

Budapest, 2012. május 14., hétfő (MTI) – Az MSZP szerint a Széll Kálmán-terv új változatában szereplő adók tovább növelik az inflációt, amely az áprilisi 5,7 százalékkal egyébként is a legnagyobb az Európai Unióban.

 

Tukacs István országgyűlési képviselő hétfőn sajtótájékoztatón azt mondta: bár a kormány 4,2 százalékos inflációval számolt erre az évre – ehhez igazodott a nyugdíjemelés is -, ma már nincs olyan elemzés, amely 5 százaléknál kisebb pénzromlást feltételezne.

Ezt a kormány gazdaságpolitikájával magyarázta, hangsúlyozva, hogy a legnagyobb mértékben az üzemanyagok ára nőtt, és jelentősen emelkedtek az élelmiszerárak és a háztartási energiaárak is, különösen a távfűtésé. Ez – tette hozzá – azért is szembetűnő, mert a kormány a rezsiköltségek befagyasztását ígérte.

A parlament gazdasági bizottságának MSZP-s tagja elmondta, a kormány az adóemelésekkel – így például az áfa 27 százalékra emelésével – növelte az inflációt, és ez lesz a hatása a Széll Kálmán-terv új változatában megjelenő adóknak, így a várhatóan már augusztusban életbe lépő telefonadónak is.

Az MSZP ezzel szemben a fogyasztást és a növekedést ösztönző gazdaságpolitikai fordulatot sürget – jelezte Tukacs István, megjegyezve, a beruházások gyarapításához elengedhetetlen, hogy ne lehetetlenítsék el a kis és közepes vállalkozásokat hitellel életben tartó bankrendszert.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közölt adatai szerint áprilisban a fogyasztói árak 5,7 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban, márciushoz viszonyítva pedig 0,8 százalékkal nőttek. Elemzők ezzel összefüggésben az MTI-nek arról beszéltek: a 3 százalékos inflációs cél elérése a vártnál magasabb áprilisi infláció és a Széll Kálmán Terv 2.0-ban körvonalazott új adók bevezetése miatt késik, és várhatóan jövőre sem teljesül.